Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen Zbornik izabranih radova i projekt "Poticanja novinarske izvrsnosti u 2022."

Zagreb (IKA)

Zbornik izabranih radova nastalih u sklopu projekta "Poticanja novinarske izvrsnosti u 2022." predstavljen je u ponedjeljak, 19. lipnja, u zagrebačkom hotelu Westin.

Riječ je o radovima nastalima u sklopu trećeg ciklusa ovog Projekta koji se provodio na temelju bespovratnih sredstava proslijeđenih od Ministarstva kulture i medija u okviru raspodjele prihoda od igara na sreću. Početni iznos bespovratnih sredstava od milijun kuna prošle je, 2022. godine, značajno povećan na milijun i petsto tisuća kuna, odnosno dvjesto tisuća eura za 2023. godinu.

U Projektu su sudjelovali djelatnici i suradnici Hrvatske katoličke mreže: Marija Pandžić, Branimir Gubić i Ivan Tašev.

Zbornik su predstavili članica Vijeća za elektroničke medije i voditeljica projekta Anita Malenica, doc. dr. sc. Boris Beck s Fakulteta političkih znanosti te Ivana Petrović, članica Povjerenstva za ocjenu radova.

Kroz program je vodila urednica Hrvatske katoličke mreže Diana Tikvić.

“Ovo je projekt kojeg iz više razloga i na više razina smatram jednim od najznačajnijih koje je Agencija za elektroničke medije provela u posljednje vrijeme. Naime, od sredstava koje nam je Ministarstvo kulture i medija proslijedilo u okviru raspodjele prihoda od igara na sreću stvorili smo društveno odgovornu i održivu priču koja ulazi u četvrtu godinu svoga postojanja. Ponosni smo na ukupan rezultat prva tri ciklusa Projekta poticanja novinarske izvrsnosti u kojima je sudjelovalo 336 novinara i novinarki te 135 elektroničkih publikacija. Ukupno je predloženo 546 novinarskih projekata od kojih je ostvareno njih 270, s ukupno 1850 članaka. Koristim priliku najaviti četvrti ciklus Projekta koji već u ovoj fazi pokazuje sjajne rezultate, čime bez pretjerivanja možemo ustvrditi da je ovaj projekt dobio čvrsto mjesto u našem medijskom prostoru. Cilj projekta je osnaživanje istraživačkog i na činjenicama utemeljenog novinarstva, što je prepoznato od struke, medijskih profesionalaca i publike. Zaključno bih se zahvalila kolegama i strukovnim udrugama na suradnji te Ministarstvu kulture i medija na dodijeljenim bespovratnim sredstvima i podršci”, istaknula je voditeljica projekta i članica Vijeća za elektroničke medije Anita Malenica.

Ivana Petrović, članica Povjerenstva za ocjenu radova istaknula je sljedeće: „Još jedan zbornik novinarskih radova iz projekta poticanja novinarske izvrsnosti AEM-a dokaz je da pravo, temeljito novinarstvo još postoji, bez obzira na česte kritike u javnosti prema kojima je novinarstvo u Hrvatskoj pristrano. U šali znam kazati da je ovaj Projekt, kao i ovaj Zbornik, najpluralnije izdanje u Hrvatskoj gdje se, utemeljeni na činjenicama, susreću različiti stavovi.

Činjenice su svetinja, a komentar ili stavovi su slobodni. I kao članica Povjerenstva za ocjenjivanje radova ocjenjujem kvalitetu i argumentaciju napisanoga, a ne vrijednosni sud. Tako je i s ostalih šestero kolegica i kolega iz Povjerenstva, s obzirom na to da radove ocjenjujemo svatko za sebe, i u konačnom zbiru je svake godine razvidno da kvalitetu onih koji prođu na natječaju gotovo jednako prepoznajemo. Tako je bilo i prošle godine, a Zbornik s radovima najboljih je pred vama.

Povjerenstvo prihvaća sve prijave, bez obzira na profesionalni status ili dob novinara. Ostavljajući njima na izbor novinarsku formu kojom će se izraziti i obraditi temu koju smatraju aktualnom i društveno relevantnom.“

Zbornik izabranih radova u sklopu projekta Poticanje novinarske izvrsnosti u 2022. donosi 107 reprezentativnih radova od isto toliko autora, i zapravo ih je suvišno nazivati izvrsnima, iako to i jesu. Riječ je jednostavno o novinarstvu, u onom najpoštenijem smislu riječi – o vrijednoj temi, zanimljivim sugovornicima, dobrom pisanju. Ono što bi nam, međutim, trebalo biti normalno, postalo je nažalost iznimka. Djelatnost mnogih portala sasvim se pogrešno identificira kao novinarstvo: lov na klikove, šareno pakiranje dezinformacija i bombastične besmislice nisu to. Pravo je olakšanje čitati ovdje predstavljene članke; mjesto celebrityja zauzele su ranjive skupine, a novinari ne prepisuju s tuđih web stranica nego razgovaraju s pravim ljudima. A ti ljudi, užasnuti time u što se novinarstvo pretvorilo, s oprezom im otvaraju dušu, u nevjerici da i oni smiju biti medijska tema – a to su korisnici pučkih kuhinja, pripadnici nacionalnih manjina, umirovljenici, usamljeni, djeca s poteškoćama u razvoju i izbjeglice, da spomenemo samo neke o kojima se ovdje piše. Svjedočanstva novinara pokazuju da je i za njih ovo iskustvo ljekovito: sretni su da im je dana autorska sloboda, da se mogu posvetiti istraživačkom novinarstvu i da nisu spali na copy paste i štancanje. Vidljive su postale teme od kojih se bježi zbog komercijale, politike, cenzure i autocenzure, da citiramo riječi jednog od sudionika, a bez veze, jer se pokazalo da su ovi članci čitaniji od prosjeka na portalima na kojima su bili objavljivani. Jer sve je to važno, i ekologija, i poljoprivreda, i izvori energije, i mentalno i tjelesno zdravlje, i medijska pismenost, i poticanje čitanje, i sport kao faktor povezivanja ljudi, a ne suparništva i profita. Čitatelji, dakle, žele proširiti vidike, i čitali bi kvalitetno novinarstvo, samo kad bi vratili povjerenje u medije. Pardon, čitali bi novinarstvo“, istaknuo je doc. dr. sc. Boris Beck.

Zbornik izabranih radova nastalih u sklopu projekta “Poticanja novinarske izvrsnosti u 2022.” možete pogledati OVDJE.

O projektu Poticanja novinarske izvrsnosti:

Agencija za elektroničke medije pokrenula je projekt poticanja novinarske izvrsnosti dodjelom bespovratnih sredstava novinarima/novinarkama za novinarske radove i istraživanja na teme koje su od javnog interesa iz područja kulture, zdravstva, lokalnih tema, ekumenizma i religije, ljudskih prava, položaja žena u društvu, ranjivih skupina, tema od interesa za manjine u društvu, djece i mladih, obrazovanja, sporta, gospodarstva, industrije zabave, života u doba pandemije, posljedica i obnove nakon elementarnih nepogoda, odnosa RH prema njenim građanima u dijaspori, međunarodnih odnosa te Europske unije i EU politike.

Povjerenstvo za ocjenjivanje novinarskih projekata, uz predsjednicu Anitu Malenicu, članicu Vijeća za elektroničke medije, čine ugledne novinarke/novinari  Mislav Miholek, Ivana Petrović, Davor Ivanković, Mato Jerkić, Mato Pejić i Gordana Škaljac Narančić.

Na Javni poziv u 2022. godini prijavljeno je ukupno 160 novinarskih projekata od čega je 157 prijava bilo pravovaljano. Povjerenstvo za ocjenjivanje predložilo je Vijeću za elektroničke medije najbolje ocijenjene projekte, a u konačnici je ostvareno 107 novinarskih projekata s ukupno 687 objavljenih članaka.