Budi dio naše mreže
Izbornik

Premijera dokumentarnog filma „Naš sveti Jeronim“ na HTV1

Zagreb (IKA)

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u subotu 30. rujna na svom Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 15:35 sati premijerno prikazuje dokumentarni film „Naš sveti Jeronim“ autorice i scenaristice Antonie Hrvatin Roth koji je pripreman u povodu jubileja 1600 godina smrti sv. Jeronima, izvijestila je Hrvatska radiotelevizija.

HRT-ov dokumentarni film prikazuje život i djelovanje sv. Jeronima, crkvenog naučitelja, prevoditelja Biblije i znanstvenika koji je prema povijesnim zapisima rođen na granici Dalmacije i Panonije. U filmu stručnjaci iznose postojeće znanstvene dokaze te neke još dosad javnosti neotkrivene koji ukazuju da je njegovo podrijetlo najvjerojatnije vezano uz prostor današnje Hrvatske. Film odgovara na pitanja koja se pojavljuju kroz povijest: je li sv. Jeronim Dalmatinac te zašto je Štrigova mjesto njegova štovanja. No, važnije od njegova mjesta rođenja je njegovo djelovanje posebice na prevođenju i uređivanju Biblije Vulgate na latinski, kao i njegov monaški i isposnički život koji ga iz Rima preko Antiohije, Triera i Akvileje vodi u Betlehem gdje će na koncu i umrijeti. Film prikazuje i neke kontroverze iz njegova života, poput njegovog osebujnog odnosa prema ženama za čija se prava posebice borio. Otkrivamo i zašto je upravo žene izabrao za najbliže suradnice te što ga je navelo da život posveti pustinjaštvu.

Film govori i o percepciji sv. Jeronima u književnosti, posebice kroz prizmu Tina Ujevića i Marka Marulića, koji su mnogo o njemu pisali. Otkrit ćemo i je li ga opravdano smatrati začetnikom glagoljice, te na koja je područja znanosti ostavio najviše traga. Svetog Jeronima na različite načine prikazuju i brojna umjetnička djela velikana poput Vittorea Carpaccia, Vaska Lipovca i Ivana Meštrovića koja su izložena u crkvama i muzejskim prostorima diljem Hrvatske, ali i svijeta. Film je sniman na različitim lokalitetima, od Rima, Akvileje, Jeruzalema, Betlehema, Splita, Solina, Zagreba, Štrigove, pa do Brača i Visa. Scenarij potpisuje Antonia Hrvatin Roth, režiju Monika Štengl, montažu Irena Korpes, sladbu za film je radio Tomislav Mrduljaš, direktor fotografije je Marko Jerbić, a producentica je Sanja Knez.

”Film je pripreman u povodu jubileja 1600 godina smrti sv.Jeronima, koji je obilježen 30. rujna 2020. Zbog Covid pandemije i krize, snimanje nam je bilo onemogućeno i čekali smo da se stvore uvijeti za snimanje u Svetoj Zemlji i Italiji kako bismo mogli dovršiti film. Drago mi je da smo okupili istaknute hrvatske i europske znanstvenike koji se bave životom sv.Jeronima iz svih perspektiva od književnosti, umjetnosti, teologije, geografije i povijesti. Sv. Jeronim je svojim djelovanje bitno utjecao na razvoj ne samo teologije, nego cjelokupne Zapadne kulture, posebice prevođenjem Vulgate, a svojim je porijeklom vezan uz našu domovinu što nam treba biti posebno na čast. Nadam se da će ovaj film pomoći u boljem upoznavanju ovog sveca čije je djelovanje, s obzirom na zasluge, nedovoljno poznato hrvatskoj javnosti,” izjavila je autorica i scenaristica Antonia Hrvatin Roth.

Dokumentarni film „Naš sveti Jeronim“ HTV će emitirati u subotu 30. rujna na Prvom programu u 15:35 sati.