Budi dio naše mreže
Izbornik

U Solinu otvorena izložba i prikazan film o kardinalu Stepincu

Solin (IKA)

Izložba karikatura „Alojzije Stepinac u slici i riječi – utjecaj komunističke promidžbe na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu“ otvorena je u ponedjeljak 11. ožujka 2024., u Teatrinu Gradske knjižnice Solin.

Izložene su karikature koje su objavljivane u satiričnim časopisima: beogradski „Jež“, zagrebački „Kerempuh“ tijekom progona i nakon smrti kardinala blaženoga Stepinca.

Otvorenje je popraćeno prigodnim predavanjem prof. dr. Mladenka Domazeta o komunističkoj promidžbi protiv kardinala Stepinca, montiranom suđenju i Stepinčevom duhovnom razlučivanju komunističke ideologije. Također je prikazan dokumentarni film o komunističkom progonu kardinala Stepinca, u izvornom obliku iz toga doba, o suđenju i „krivici“ kardinala Stepinca i „njegovih suradnika“.

Goste i predavače, pozdravili su: u ime Gradske knjižnice Solin domaćin, ravnatelj Ivan Peroš, u ime Grada Solina dogradonačelnik Ivan Rakušić te u ime Splitsko-dalmatinske županije pročelnik za kulturu Tomislav Đonlić koji je otvorio izložbu.

Stihove posvećene blaženiku, krasnoslovili su Marija Grgić i Jure Benzon, a program je vodila pjesnikinja Dragica Zeljko Selak.

Prigodom otvorenja, Marija Šiško-Kuliš naglasila je da „izložba pokazuje kakvim se sve lažima služio komunistički  sustav da bi okaljao i oklevetao sveti lik blaženoga Stepinca“. Istaknula je da „se mnoge laži i danas ponavljaju te je stoga važnost ove izlože i u tome da, osim neistina o blaženiku, donosi preslike izvornih isprava koji pokazuju sliku kardinala Stepinca, pravednika i borca za pravo i dostojanstvo svakoga čovjeka“.

Na kraju je ustvrdila da „bez obzira na nacionalne, političke i vjerske pripadnosti, ovaj program, izložba, film, stihovi i ozračje, ostavljaju trag na svakome čovjeku, jer kardinal Stepinac je uzor kako biti pristojan, ustrajan i kako vrednovati i živjeti istinske vrednote, kako ljubiti Crkvu, Domovinu…“

Izložba je postavljena u organizaciji Gradske knjižnice Solin, Hrvatske udruge „Benedikt“, Hrvatskoga katoličkog društva „Napredak“, Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ i Družbe braće Hrvatskog Zmaja – Zmajski stol u Osijeku i Zmajski stol u Splitu, pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije.

Izložba će biti otvorena do18. travnja.