Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana premijera filma „Ploča, kreda, Krist“ o prvoj generaciji vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije

Split (IKA/TU)

Svečana premijera dokumentarnog filma „Ploča, kreda, Krist“ održana je u četvrtak 15. veljače 2024., u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

Film prikazuje prvu generaciju vjeroučitelja koji su nakon osamostaljenja Republike Hrvatske počeli raditi u školama na području Splitsko-dalmatinske županije i šire.

Nastao je u produkciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom Sveučilišta u Splitu pod redateljskom palicom vjeroučitelja Stanka Stojića, uz financijsku potporu Splitsko-dalmatinske županije.

Prije svečane premijere prisutnom mnoštvu obratio se splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. U kratkom obraćanju istaknuo je da su svećenici i vjeroučitelji laici odigrali važnu ulogu u usmjeravanju mladih ljudi k vrijednostima, u tada novonastaloj Hrvatskoj. Na njima je ležala velika odgovornost, te su na jedan način ušli u „duboke vode“, ali „duboke vode“ ljubavi i istinske želje za odgajanjem novih, mladih generacija u slobodnoj Hrvatskoj.

Na kraju je zahvalio u ime Splitsko-dalmatinske županije te, u ime Županijske skupštine, na čelu s prisutnim predsjednikom Županijske skupštine Matom Šimundićem, svima onima koji su bili odgovorni da se vjeronauk profilira unutar odgojno-obrazovnog sustava. Također, istaknuo je da će Županija uvijek biti potpora i podrška Crkvi u svim projektima koji će i dalje oplemenjivati mlade ljude i nove generacije.

U ime Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, kao jednog od organizatora i potpore cijeloga projekta, prisutnima se obratio prodekan prof. dr. don Ivan Bodrožić. Prve generacije vjeroučitelja zaorale su prvu brazdu, kazao je.

Na svojevrstan način bili su bačeni u otvoreno more te pušteni da sami plivaju. Našli su se u nimalo idealnim uvjetima. No, upravo se tu pokazala njihova vrijednost i „plivačka“ sposobnost. Generacija prvih vjeroučitelja, odazvala se Kristovom pozivu, da zavesla i zapliva u dublje. Isplivali su iz tog mora, ne sami, već noseći na leđima one koji su im bili povjereni kao dragocjeno breme. Vjeroučitelj su odraz uspjeha našega fakulteta, istaknuo je Bodrožić.

Fakultet je od samih početaka surađivao s vjeroučiteljima na različite načine. Na kraju je još jednom čestitao, u ime KBF-a, svim vjeroučiteljima, a na poseban način onima koji su bili protagonisti i glavni suradnici na produkciji filma.

Prisutnima se, također, obratio umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je bio jedan od organizatora i profesora tadašnjeg intenzivnog teološkog programa za vjeroučitelje. U svom obraćanju pozdravio je sve prisutne, na poseban način one koji nisu više s nama, a potrebno ih je bilo spomenuti.

Prisjetio se blagopokojnog mons. Ante Jurića i don Petra Šolića, koji su prepoznali važnost tadašnjeg trenutka, te bili jedni od glavnih organizatora teološkog tečaja. Također, spomenuo je prvog predstojnika Katehetskog ureda don Srećka Bezića te dugogodišnjeg predstojnika Katehetskog ureda don Josipa Periša.

Istaknuo je da su prve kandidatkinje i kandidati za vjeroučitelje osjetili vjeroučiteljski poziv i to shvatili kao poslanje u Crkvi. Prvoj generaciji postavljeni su visoki kriteriji. Naime, jedan od uvjeta pristupu intenzivnom teološkom tečaju, bio je prethodno završeni fakultet. Intenzivni tečaj išao je usporedno s njihovim predavanjem vjeronauka u školama te je trajao tri godine.

Na kraju pozdravnih govora, prisutnima se obratio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić. Prikazivanje filma ne služi tek pukom sjećanju, nego, prvotno, kao poticaj današnjim vjeroučiteljima i navjestiteljima evanđelja, istaknuo je.

Prisjetio se početaka uvođenja Vjeronauka u škole. Kazao je da se tada Crkva nije snašla jer su se vrata katehizaciji širom otvorila, a potrebe su bile velike. No, usprkos  svim nedaćama vladao je svojevrsni entuzijazam osoba kojima je bilo povjereno poslanje. Iako je možda bilo oskudice na planu teološke spreme tadašnjih katehista, nije nedostajalo oduševljenja, zanosa i poleta, istaknuo je nadbiskup.

Za prvu generaciju biti vjeroučitelj značilo je biti pozvan od Krista, odnosno biti svjedok. Danas vjeroučitelji prolaze kompletnu teološko-pedagošku izobrazbu, ali treba paziti da ne fali radosti u svjedočenju jer bez toga navještaj biva manje uvjerljiv, zaključio je mons. Križić.

Prije prikazivanja filma prisutnima se kratko obratio redatelj Stojić. Zahvalio je svima za dolazak, posebice svima koji su na bilo kakav način sudjelovali u organizaciji i realizaciji projekta, od Katehetskog ureda, KBF-a, Nadbiskupije, Županije, do onih koji su sudjelovali u stvaranju filma. Istaknuo je, da je u izradi filma želio dopustiti svim protagonistima da ispričaju, odnosno posvjedoče svoju životnu priču.

Prvi vjeroučitelji u Republici Hrvatskoj imali su posebnu ulogu u stvaranju mlade demokracije, izgradnji nacionalnog identiteta, širenju i promicanju kršćanskih vrednota. Ovo je film o njima, njihovom entuzijazmu, svjedočenju vjere, o borbi, žrtvi i idealu koji je i danas prisutan u vjeronaučnim učionicama.

Pred kraj programa prisutnima se obratila predstojnica nadbiskupijskog Katehetskog ureda prof. dr. Jadranka Garmaz, jedna od glavnih idejnih začetnika cijeloga projekta. „Ovim filmom željeli smo iskazati priznanje i duboku zahvalnost vjeroučiteljima prve generacije za sav trud i žrtvu“, istaknula je.

Velika je bila uloga vjeroučitelja u stvaranju vjerskog, nacionalno i kulturnog identiteta djece. „Sačuvajte svoju ljubav s Kristom i njegujte svoje zajedništvo s Crkvom i među sobom“, kazala je.

Film je poticaj mladim generacijama da nastave na temeljima prve generacije te da nastave biti vjerodostojni navjestitelji vjernosti Katoličkoj Crkvi, kao i promicatelji kršćanskih kreposti.

„Dragi mladi vjeroučitelji, ovaj film poziva i vas da nastavite mijenjati lica naših škola, gradova, Nadbiskupije i Županije na bolje“, istaknula je.

Na kraju je zahvalila svim prisutnima, koji su se odazvali odati počast prvoj generaciji, na poseban način KBF-u i dekanu KBF-a Sveučilišta u Splitu prof. dr. Šimunu Bilokapiću koji su sudjelovali u stvaranju dokumentarca te novčano pomogli projekt.

Također, zahvalila je županu Splitsko-dalmatinske županije Blaženku Bobanu, na potpori i donaciji za realizaciji filma te na potpori u svim drugim projektima. Zahvalila je nadbiskupu Križiću, umirovljenom zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću, umirovljenom nadbiskupu u miru Barišiću, zatim maestru Peri Prosenici s glazbenim suradnicima za stvaranje i odabir glazbe u filmu, snimatelju i montažeru, Jakovu Matiću na odlično odrađenom poslu te na kraju redatelju i vjeroučitelju, Stanku Stojiću kojega je pozvala za govornicu te mu udijelila prigodni poklon.

Na kraju programa, prof. dr. Garmaz pozvala je sve vjeroučitelje prve generacije na pozornicu da preuzmu prigodne darove te da se, u znak zajedništva i u ime sjećanja na događaj, fotografiraju s mons. Križićem i mons. Barišićem.

Zbor vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije „Sveti Anastazije” pod ravnanjem vjeroučitelja Marka Vrkića, glazbeno je animirao cijeli program.