Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Male Terezije u njezinom Karmelu u Kloštar Ivaniću

Kloštar-Ivanić (IKA)

Blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, svoje nebeske zaštitnice, svečano su u utorak 1. listopada proslavile sestre karmelićanke u Kloštar Ivaniću.

Misno slavlje predvodio je o. Stjepan Vidak, prior karmelićanskog samostana u Remetama u zajedništvu s domaćim župnikom fra Robertom Ćibarićem i ostalim svećenicima. Slaveći blagdan sv. Male Terezije čijem je zagovoru povjeren kloštarski Karmel, sestre karmelićanke zapravo slave i svoj imendan koji im je o. Vidak na početku misnog slavlja i čestitao.

“Imamo razloga veseliti se i klicati s Jeruzalemom jer u Malom putu sv. Male Terezije imamo takav putokaz svetosti koju možemo postići ne čineći neke izvanredne herojske kreposti”, rekao je u homliji o. Vidak, ističući kako je taj put svetosti blizak nama običnim malim ljudima koji, svaki u svom staležu, živimo svoju svakodnevicu.

Mala nam Terezija pokazuje put življenja i rasta u ljubavi prema Bogu i u tome se nalazi svetost koju smo svi pozvani nasljedovati.”

Taj put nije lagan, potrebno je za nj mnogo i strpljenja i trpljenja jer život donese i mnoge kušnje, no njime ne koracamo sami. “Da bih te mogla ljubiti, kao što ti mene ljubiš, moram uzajmiti tvoju vlastitu ljubav“, napisala je Mala Terezija koja je, svjesna svoje slabosti i nedostatne snage, stalno molila da ju Božja ljubav ispuni kako bi ju ona mogla posredovati bližnjima.

Proglasivši je crkvenom naučiteljicom, Crkva je prepoznala da njezin put duhovnoga djetinjstva izriče ono najvažnije što Isus od nas traži: predanje i ljubav djeteta koje zna da ga njegov otac voli.

Misno slavlje završilo je molitvom svetoj Maloj Tereziji, velikoj radosti presvetog srca Isusova i ljubimici Gospe od Karmela. Na kraju je župnik fra Robert Ćibarić zahvalio Bogu na sestrama karmelićankama koje tako tiho djeluju, a tako glasno odjekuju u njihovoj župi.

“One su pravo bogatstvo i za župu i za biskupiju i za cijeli svijet jer one su onaj Mojsije koji širi ruke i moli dok se Jošua bori. U želji da svi blagoslovi primljeni po primjeru i zagovoru svete Male Terezije padnu na plodno tlo kako bi naša duša procvjetala i širila Kristov miomiris, ruže su vjernicima podijelile franjevačke ruže – Školske sestre franjevke koje su u svojoj zajednici u Kloštar Ivaniću nedavno položile svoje prve redovničke zavjete.”