Budi dio naše mreže
Izbornik

"Put kroz noć" - autobiografsko svjedočanstvo jedne izbjegličke obitelji

Zagreb (IKA)

Dokumentarno, autobiografsko svjedočanstvo "Put kroz noć" o izbjegličkom putu obitelji Hassana Fazilija bit će prikazano 12. rujna u 19 sati u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu u sklopu novog programa Festivala tolerancije. Ususret 29. rujna, kada će se u Katoličkoj Crkvi proslaviti Svjetski dan selilaca i izbjeglica, p. Tvrtko Barun najavio je kako će i ovu priliku iskoristiti da podsjeti na poruku pape Franje za taj dan.

Nakon što je dokumentarac “Mir” Hassana Fazilija 2015. prikazan na afganistanskoj državnoj televiziji, talibani su ubili glavnoga protagonista filma i obećali novčanu nagradu onomu tko ubije Hassana. Hassan je znao da nema drugoga izbora nego da sa suprugom i kćerima pobjegne od kuće. Tijekom višegodišnje sage u potrazi za sigurnošću obitelj se prihvatila jedinoga raspoloživog sredstva: kamere na svojim mobitelima. I tako je nastalo jedno dokumentarno, autobiografsko svjedočanstvo o izbjegličkom putu jedne obitelji u potrazi za sigurnošću i zaštitom, kroz koje se oslikava patnja, nada i sudbina nebrojenih izbjegličkih obitelji koje danas stoje pred Europom, suočavajući se s opasnošću i pogibeljima, jer za njih ne postoje sigurni putevi dolaska i mogućnost prihvata.

Film Hassana Fazilija “Put kroz noć” snimila je cijela obitelj, a on započinje s trenutkom kada im je odbijena zaštita kao izbjeglicama te ih zatim slijedimo duž balkanske krijumčarske rute, kojom su prisiljeni ići u nedostatku sigurnih puteva.

Dok se suočavaju sa sve težim i ponižavajućim okolnostima, članovi obitelji snimanje filma shvaćaju kao jedini način da prežive, ali i da sačuvaju svoju ljudskost, piše Vatican News.

Film “Put kroz noć” bit će prikazan 12. rujna u 19 sati u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu u sklopu novog programa Festivala tolerancije, a ulaz je slobodan za sve zainteresirane posjetitelje. Film i diskusija EU nastavak je uspješne festivalske platforme na kojoj se akutalna društvena zbivanja tematiziraju kroz filmsku projekciju, a potom i diskusiju uvaženih stručnjaka. Nakon projekcije ovog dokumentarnog nagrađenog na brojnim uglednim festivalima poput Berlinalea, Sundancea, Dokufesta i Soluna, o aktualnom problemu izbjeglica i migranata diskutirat će Giuseppe DiCaro, predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj, Žarko Katić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova, Mustafa Babur Hizlan, veleposlanik Turske u Hrvatskoj te p. Tvrtko Barun SJ, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi. Teme razgovora bit će različite perspektive prihvata izbjeglica. Govorit će se i o pitanju programa preseljenja, kao i o sve većim globalnim potrebama za sigurnim i zakonitim putevima za izbjeglice.

P. Tvrtko Barun najavio je da će, ususret 29. rujna kada će se u Katoličkoj Crkvi proslaviti Svjetski dan selilaca i izbjeglica, i ovu priliku iskoristiti da podsjeti na poruku pape Franje za taj dan.

Podsjetimo, rane ljudskoga roda, nepravde i diskriminacije, razumijevanje straha od drugačijega, ali ponajviše poziv da se ne popusti logici svijeta koja opravdava nadmoćnost nad drugima u svrhu osobne koristi ili koristi moje skupine, te stoga najprije dolazim ja, a tek onda drugi”, istaknuo je papa Franjo u poruci za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019. godine, naslovljenoj “Nije riječ samo o migrantima”, a u kojoj ponovno podsjeća da je pravi moto kršćanina ‘Najprije posljednji’.