Budi dio naše mreže
Izbornik

'Različite su prakse po pitanju kiretaže u hrvatskim bolnicama'

Zagreb (IKA )

O potresnim iskustvima žena iz hrvatskih bolnica, je li bilo liječničkih propusta i kakva su uobičajena pravila struke, u HKR-ovoj emisiji Argumenti u četvrtak, 18. listopada, govorili su dr. Milan Kujundžić, ministar zdravstva Republike Hrvatske, dr. Dubravko Habek, Voditelj poliklinike Klinike za ginekologiju i porodništvo Sv. Duh i Karla Kiš, udruga RODA - Roditelji u akciji. Emisiju je uredila i vodila Diana Tikvić.

Upitan da komentira izjavu predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka, koju donosi dnevni tisak, da je kiretaža zastarjela operativna tehnika koju suvremena ginekologija ne koristi, dr. Habek je rekao da nije riječ o zastarjeloj operativnoj tehnici, ali da se zadnjih 15 – 20 godina koristi drugačiji pristup spontanom pobačaju. “Ako maternica ne izbaci sama plod, radi se vakumska aspiracija, a kod polipa maternice i sumnjivih ultrazvučnih nalaza u maternici kiretaža se ne preporučuje, već se radi histeroskopija – pod kontrolom oka ulazi se instrumentom do mjesta i otklanja sumnjivo tkivo. Svugdje u svijetu se radi lokalna anestezija kod histeroskopije koja je ambulantni zahvat”.

Kada je u pitanju kiretaža, koja se u riječkoj bolnici radi u općoj anesteziji, dr. Habek je rekao da to nije slučaj s drugim bolnicama. “Svaka bolnica ima neku svoju tradiciju. Ja znam da se u KBC-u u Rijeci, i u još nekim bolnicama u Hrvatskoj, kiretaže bilo kojeg razloga – da li je to artificijelni pobačaj, da li je to kiretaža zbog zaostatka dijelova konceptusa nakon spontanog pobačaja, ili kiretaža zbog krvarenja, rade u općoj anesteziji. To je tradicija kuće desetljećima. Ja osobno sam radio u dvije – tri bolnice, a prošao sam i dosta Europe i svijeta, i zapravo moram reći da većina kuća koristi lokalnu potenciranu anesteziju”, rekao je voditelj poliklinike Klinike za ginekologiju i porodništvo Sv. Duh u Zagrebu.

Ministar Kujundžić je rekao da je nakon istupa MOST-ove saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, koja je podijelila svoje iskustvo iz bolnice nakon spontanog pobačaja, odmah otišao u KBC Split i napravio sastanak s upravom bolnice i zatražio da stručni tim izvidi o čemu se radi. “Najvažnije je žaliti za životom svakog izgubljenog djeteta… Dobro je da je gospođa zastupnica o tome progovorila, i ne samo ona nego bilo tko. I, gdje god u zdravstvenom sustavu ima propusta ja kao ministar, ja kao liječnik, nikoga neću štititi, ni zataškavati. Dakle, inspekcije su krenule i gdje god bude propusta, kao što smo dosada, sankcionirat ćemo i to. Tako da je i ovaj proces krenuo, i uz sve slabosti koje sustav ima brojne možemo otkloniti, uvjetno rečeno sa vrlo malo novaca”, rekao je ministar Kujundžić. Istaknuo je kako će prvi rezultati povjerenstva, koje obilazi bolnice, biti za dvadesetak dana, i njih će javnost moći doznati.

Kiš je istaknula da je Rodama pristiglo tisuće svjedočanstava koje je bilo mučno iščitavati, a 400 svjedočanstava koja su predana ministru bila su usko vezana uz kiretažu. “Svaka pacijentica ima pravo biti informirana, i znati što će joj se raditi i koji su izbori. Pacijenti nisu objekti liječenja nego sudionici”, rekla je te dodala ” želim vjerovati ministru da ćemo ovaj puta dobiti rezultate nadzora. Nadam se i vjerujem da ima dobre volje da se neki problemi riješe. Prije četiri godine smo krenule i nije bilo rezultata. Mi ovaj puta nećemo stati. Svaka žena ima pravo da se s njom ophodi ljudski u rodilištima, ima pravo znati što će joj se raditi, ima pravo da ju se uvažava kao pacijenticu i nećemo stati dok se stvari ne promijene”. Ministar Kujundžić pozdržao je nastojanja Udruge Roda te dodao: “Nemojte stati, ne smijemo stati ni vi ni ja, odnosno cijela nacija ne smije stati radi budućih pacijenata ili pacijentica koji će ući u bolnice diljem hrvatske, a posebice ne smijemo stati radi hrvatske djece”.

Ključne riječi:
argumenti