Budi dio naše mreže
Izbornik

Religijske i ostale predrasude koje su potencijalni izvor mržnje mogu se otkloniti jedino dijalogom

Zagreb (IKA )

„Religijske predrasude kao poticaj mržnji” naziv je tribine održane u srijedu 24. listopada u Zagrebu u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust. Sa skupa je poručeno kako se religijske i ostale predrasude koje su potencijalni izvor mržnje mogu otkloniti jedino dijalogom. Takav stav dijeli i predsjednik Vijeća HBK za Život i obitelj, dubrovački biskup Mate Uzinić.

„Mrzimo se ako se tako može reći, iako bih ja rekao radije da se ne volimo, jer povijest drugih čitamo iz vlastite perspektive, površno i pristrano, i nismo spremni izaći u pokušaju da bismo shvatili njihova stajališta i tako uvidjeli da u povijesti nisu griješili samo drugi”, rekao je mons. Uzinić.

Predrasude nikad nisu jednostrane, poručio je, pak, metropolit SPC zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić. Upozorio je da je mržnja nešto s čime se suočavamo svakodnevno, ne samo kroz medije nego i u svojoj neposrednoj blizini. „No, ono što je najteže prepoznati, mržnja postoji i u nama. I zato, da bismo na pravi način spoznali svu tragiku i užas mržnje, moramo upoznavati sebe”, rekao je Perić.

O predrasudama je govorio i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović. „Ako svoju misiju vidimo kao slugu svome narodu, onda moramo imati na umu da su isti ljudi kojima služimo. Naš pristup istom čovjeku građaninu, vjerniku mora biti ujednačen ako želimo dobro njemu i sebi i sigurnost narodu i zemlji”, istaknuo je Hasanović.

Rabin Luciano Moše Prelević rekao je, pak, kako je u borbi protiv predrasuda i mržnje najvažnija sustavna edukacija. ”Tajna života je cjeloživotni proces učenja kako da volimo druge i tako da na taj način ostavimo sebe u drugima. Ništa više i ništa manje. Značenje najvećeg pravila Tore je ljubi bližnjeg svog kao samog sebe”, rekao je rabin Prelević.

Ključne riječi:
biskup Mate Uzinić