Budi dio naše mreže
Izbornik

S. Karolina Miljak primila je posebnu zahvalnicu za plodan i dugogodišnji rad s Romima

Zagreb (IKA )

Na Svjetski dan romskog jezika tajnica odbora HBK za pastoral Roma s. Karolina Miljak u ponedjeljak 5. studenoga u Preporodnoj dvorani Narodnog doma HAZU-a u Zagrebu primila je posebnu zahvalnicu od saborskog zastupnika Veljka Kajtazija uime romske zajednice za dugogodišnji i plodan rad s Romima.

Naime, s. Karolina Miljak posvećena je radu s Romima od 1984. kad je bila katehestica u Kutini te je uvidjela kako im je potrebna pomoć.

„Tada sam uvidjela da romskoj zajednici u Hrvatskoj treba pomoći. Smatram kako ova zahvalnica nije dodijeljena meni već Katoličkoj Crkvi koja ima sluha za rad s Romima, kao i mojoj cijeloj požrtvovnoj ekipi”, istaknula je.

S današnjim zastupnikom Kajtazijem surađuje od njegovih studentskih dana.

„Dugodišnji smo suradnici. Pomažem Veljku Kajtaziju od vremena kada još nije ništa znao o strukturiranom radu s Romima, a htio ju je ostvariti. S njim surađujemo dugi niz godina za dobrobit romskog naroda”, naglasila je Miljak.

Svjetski dan romskog jezika, koji se obilježava 5. studenoga kao jedan od tri nacionalna praznika Roma u Republici Hrvatskoj, ove je godine posvećen tisućljetnoj obljetnici od prve migracije Roma iz Indije.

Svjetski dan romskog jezika od 2009. godine organizira Savez Roma u RH „Kali Sara”. Međunarodna inicijativa obilježavanja toga dana, koju je 2015. godine prihvatila i Opća skupština UNESCO-a, krenula je iz Hrvatske, nakon što je u izdanju Udruge za promicanje obrazovanja Roma u RH „Kali Sara” 2008. godine predstavljen prvi „Romsko-hrvatsko i hrvatsko-romski rječnik” Veljka Kajtazija.