Budi dio naše mreže
Izbornik

Središnje misno slavlje Svjetskog dana mladih u Panami

Panamá (IKA)

Posljednjeg dana apostolskog pohoda Panami prigodom 34. svjetskog dana mladih, u nedjelju 27. siječnja, papa Franjo je predvodio središnje misno slavlje susreta mladih koje je održano na istom mjestu kao i jučerašnje bdjenje, na Polju sv. Ivana Pavla II. (Campo San Juan Pablos II) u Metro Parku, gradskom parku Paname manje od jedne milje udaljenom od Tihog oceana. Na središnjem misnom slavlju se okupilo više od 700.000 mladih iz cijeloga svijeta. Domaćin sljedećeg Svjetskog dana mladih bit će Portugal.

Isus otkriva „sada“ Boga koji nam dolazi u susret kako bi i nas pozvao da budemo dionici njegovog „sada“, rekao je Papa u svojoj homiliji na misi. To je „sada“ Boga koji se uprisutnjuje s Isusom, postaje lice, tijelo, milosrdna ljubav koja ne čeka idealne ili savršene situacije za svoje očitovanje, niti prihvaća bilo kakav izgovor u pogledu svoga odjelotvorenja. To je Božje vrijeme koje čini svaku situaciju i svaki prostor ispravnim i prikladnim. U Isusu obećana budućnost započinje i postaje život, rekao je Papa.

Mi također „ne vjerujemo uvijek da Bog može biti tako konkretan i svakodnevan, tako blizak i stvaran, a još manje da postane tako prisutan i djeluje preko neke poznate osobe kao što to može biti susjed, prijatelj, član obitelji…  Teško nam je prihvatiti – nastavio je Papa, pozivajući se na Benedikta XVI. – da Božja ljubav postaje konkretna i gotovo opipljiva u mukotrpnoj povijesti sa svim njezinim bolnim i slavnim obratima i promjenama.

Tako se događa – primijetio je Papa – da preferiramo „Boga koji je dalek: lijep, dobar, velikodušan, ali dalek i Bog koji u nama ne stvara nelagodu. Budući da nam je Bog blizak, naš prijatelj i brat, traži od nas da se naučimo blizini i iznad svega bratstvu. Nije se htio očitovati na anđeoski ili spektakularan način, nego nam je htio dati bratsko i prijateljsko lice, konkretno, poznato lice. Bog je stvaran jer je ljubav stvarna, Bog je konkretan, jer je ljubav konkretna“, istaknuo je Papa u propovijedi na završnoj misi Svjetskog dana mladih na kojoj se okupilo 700.000 mladih iz cijeloga svijeta.

Opasnost koja nam svakoga dana prijeti, upozorio je Papa, jest ta da „želimo ukrotiti Božju riječ. I vama se također, dragi mladi, može isto dogoditi svaki put kad mislite da je vaše poslanje, vaš poziv, čak i vaš život obećanje koje vrijedi samo za budućnost i nema nikakve veze s vašom sadašnjošću.

Kao da je biti mlad sinonim za čekaonicu za one koji čekaju da njihovo vrijeme dođe na red.

A u međuvremenu, u ovome času, kujemo za vas ili vi sami kujete budućnost koja je higijenski dobro upakirana i bez posljedica, dobro izgrađena i zajamčena. Ne želimo vam ponuditi laboratorijsku budućnost. To je fikcija radosti. Tako vas umirujemo i uspavljujemo da ne ‘stvarate buku i metež’ i u tome ‘međuvremenu’ vaši snovi kopne, počinju tonuti u san i postaju niske, male i tužne iluzije.“

Papa Franjo je podsjetio na posljednju Sinodu i na važnost susreta i slušanja: „bogatstvo slušanja među generacijama, bogatstvo razmjene i vrijednost prepoznavanja da trebamo jedni druge, da se moramo truditi jačati kanale i prostore u kojima se možemo uključiti i sanjati i graditi budućnost već sada. Ali ne u osami, nego ujedinjeni, stvarajući zajednički prostor. Prostor koji se ne poklanja ili dobiva na lutriji, već prostor za koji se vi također morate boriti.“

Mladi – ponovio je Papa – nisu „budućnost, već Božji ‘sada’. On vas okuplja i poziva u vašim zajednicama i gradovima da potražite djedove i bake, odrasle; da ustanete i zajedno s njima uzmete stvar u svoje ruke i ostvarujete Gospodinov san o vama. Ne sutra već sada“.

„Možemo imati sve – zaključio je Papa Franjo – ali ako nema strasti ljubavi, sve će nedostajati. Strast ljubavi danas! Pustimo da nas Gospodin potakne da se zaljubimo! Isus želi biti naše blago, jer nije prolazno ‘međuvrijeme’ u životu ili prolazna moda, to je ljubav prema darivanju koja nas poziva da se darujemo. Gospodin i njegovo poslanje nisu ‘međuvrijeme’ u našem životu, nešto prolazno: oni su naš život! Neka vaš ‘da’ i dalje bude ulazna vrata kroz koja će Duh Sveti darovati novu Pedesetnicu svijetu i Crkvi“, rekao je Papa na kraju homilije.

Na kraju mise prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Joseph Farrell najavio je da će se sljedeći Svjetski dan mladih održati u Portugalu.