Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret zadarskog nadbiskupa i koordinatora ‘Obnove u Duhu Svetom’ za Hrvatsku

Zadar (IKA)

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić i koordinatori pokreta ‘Obnova u Duhu Svetom’ za Hrvatsku susreli su se u subotu 1. prosinca u salonu Nadbiskupskog doma u Zadru. Sudionici razgovora izrazili su obostrano uvažavanje i zadovoljstvo susretom na kojemu su nadbiskupu Puljiću, u tom slučaju i kao predsjedniku HBK, predstavljene vrijednosti i svrha djelovanja karizmatskih zajednica u Hrvatskoj.

U izaslanstvu vodstva karizmatskih zajednica na susretu su bili: uime Vijeća duhovnika ‘Obnove u Duhu Svetom’ (ODS) p. Sebastijan Šujević, koordinatori ODS-a za Hrvatsku Lordan Ljubenkov i Damir Zukan, članovi Vijeća koordinatora ODS-a Petar Jurčević i Marko Blagović te voditelj zajednice Jošua Niko Rončević.

Nadbiskup Puljić i koordinatori razmijenili su informacije, da mons. Puljić iz prve ruke, u osobnom razgovoru čuje i vidi što radi karizmatska obnova u Hrvatskoj po svojim zajednicama. Koordinatori ODS-a uvidjeli su poveznicu duha njihovog djelovanja s nadbiskupskim geslom mons. Puljića koje glasi ‘Jedinstvo, sloboda, ljubav’. To je nadbiskup preuzeo od misli sv. Augustina: In necessariis Unitas, in dubiis Libertas, in omnibus Caritas: U bitnome jedinstvo, u dvojbama sloboda, a u svemu ljubav. „Jedinstvo je prva i temeljna riječ koja daje prostora slobodi, a hrani se ljubavlju koju nam je naš Otkupitelj posvjedočio svojim životom. Složio sam se s njihovim uvidom i ponudio im svoje biskupsko geslo kao model uvažavanja slobode i ljubavi. Koordinatori su to sami zaključili. Rekao sam da to geslo nije primjenjivo samo unutar Crkve, nego bi to moglo biti i društveno geslo. U tom slučaju ne bi bilo napetosti i nepotrebnih svađa. U bitnim stvarima moramo biti zajedno. O istinama i dogmama katoličke vjere ne može se raspravljati. U onome što je nužno, što je bitno, neka vlada jedinstvo. U stvarima koje nisu bitne neka vlada sloboda. A u svemu ljubav. Lijepo je kad se takvi pokreti u Crkvi između sebe poštuju i ljube, makar su različitih usmjerenja” rekao je nadbiskup Puljić u osvrtu na taj susret. Izrazio je poštovanje i jako pozitivan dojam onome što je čuo i doživio na susretu. “Žele služiti Crkvi, žele Boga slaviti, žele se okupljati, proučavati Sveto pismo, evanđelja, žele moliti. Što tu nedostaje? Što se drugo i više može poželjeti da katolik čini? I žele poštivati hijerarhiju, župnika, odnosno one koji su zaduženi za pastoral” istaknuo je mons. Puljić.

“Shvatili smo da nas geslo nadbiskupa Puljića potiče da idemo u pravcu zajedništva, ljubavi, jedinstva i služenja. Uz evangelizaciju želimo stalno razvijati formaciju. Želimo surađivati kroz župe, biskupije i pastoralne planove i olakšati poslanje našim pastirima i posredstvom kontakata koje imamo u radu s ljudima. Da crkveni pastiri imaju osobe koje su odgovorne i predstavljaju brojne duhovne stvarnosti djelatne u molitvi i apostolatu među vjernicima” rekao je Lordan Ljubenkov.

Koordinatori su nadbiskupu ukratko predstavili i svoja iskustva sazrijevanja u vjeri, što je primjer i veće zajednice u kojoj su ljudi različitih profila. U raznolikosti njihovih putova vjere i svjedočenja za Gospodina postoji veliki potencijal o kojemu govori i papa Franjo, rekao je Ljubenkov.

Damir Zukan zahvalan je nadbiskupu za “topli, otvoreni prijem u jednostavnosti. Otac nadbiskup je poslušao što radi karizamtska obnova u Hrvatskoj. Doživjeli smo njegov očinski pristup, blagoslov i interes za nas i za sve zajednice u Hrvatskoj. Taj prijem i blagoslov nama znači kao poticaj za daljnji rad, pogotovo u suradnji sa službenicima Crkve, s ocima biskupima, sa župnicima gdje naše zajednice djeluju. Obnova u Duhu Svetom je osjetila poziv zajedništva. Zajedništvo smo stavili kao temeljnu vrijednost za naše djelovanje. To zajedništvo želimo njegovati prije svega s Bogom, s našom Crkvom i međusobno” rekao je Zukan.

Koordinatori ODS-a darovali su nadbiskupu djela ODS-a i plod rada svojih ruku: snimke s njihovih evangelizacijskih susreta, sliku Gospe Guadalupske jer je ona Gospa evangelizatorica te ulje i vino. “Lijepo je to zajedništvo, jedinstvo i simbolika tih darova, u kojemu se spajaju božanski dar i plodovi ljudskog uzdarja kao blagoslov u suradnji s Bogom” rekao je nadbiskup Puljić.