Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica: Ribarska poduzeća trebaju biti nadahnuta etičkim vrijednostima društvene odgovornosti i solidarnosti

Madrid (IKA )

Stalni promatrač Svete Stolice pri organizacijama Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu mons. Fernando Chica održao je govor na konferenciji o temi „Društveno odgovorno poslovanje na području ribarstva” koja se u organizaciji FAO-a održava od 2. do 4. listopada u gradu Vigu u Španjolskoj, na Međunarodnom sajmu morskih proizvoda.

Ribolov je u svijetu postao dio prehrambene industrije koja je doživjela snažnu potražnju tržišta. Prema posljednjim procjenama 59 milijuna i 600 tisuća ljudi u svijetu živi izravno od ribarstva i broj se zaposlenih na tom području utrostručio. Od 1960. godine potrošnja ribe se po glavi stanovnika gotovo udvostručila, rekao je mons. Chica, prenosi Vatican News.

Upozorio je da podaci o zapošljavanju na tom području potiču na društvenu odgovornost. Kao što nas često podsjeća papa Franjo, posao je temeljna stvar za dostojanstvo ljudske osobe. Međutim, na području ribarstva prisutna su kršenja ljudskih prava, poput prisilnog rada i trgovine ljudima. Mnogi migranti rade bez ugovora i za neprimjerenu plaću. Potrebno je stoga dati novi poticaj poduzećima koja se bave ribarstvom kako njihovi ciljevi ne bi bili samo zarada, nego da bi se nadahnjivali etičkim vrijednostima društvene odgovornosti i solidarnosti. U tom smislu dokument „Oeconomicae pecuniariae et quaestiones” koji su 6. siječnja 2018. potpisali voditelji Kongregacije za nauk vjere i Dikasterija Svete Stolice za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, naglašava važnost promicanja kulture poduzetništva i financija koja uzima u obzir sve čimbenike koji čine opće dobro. To znači da osoba i kvaliteta međuljudskih odnosa moraju biti u središtu kulture poduzetništva, tako da svako poduzeće primjenjuje oblik društvene odgovornosti koji nije samo marginalan ili povremen, nego koji ohrabruje sva njegova djelovanja iznutra, usmjeravajući ih prema društvu. Potrebna nam je promjena kako bismo nadvladali dinamiku koja stvara siromaštvo, ropstvo i isključenost. To „obraćenje” gospodarskog sustava o kojem govori papa Franjo, ima svoje najdublje korijene u unutarnjoj i osobnoj dimenziji, rekao je mons. Chica i zaključio da to bez potpune promjene u sadašnjem gospodarskom pristupu i financijskom sustavu kroz etiku koju Sveti Otac naziva „prijateljica osobe”, to nije moguće.

Ključne riječi:
Fao Fernardo Chica ribolov Vigo