Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Glad se uklanja razmišljanjem o ljudima, a ne o statistici

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je 14. listopada poruku glavnom ravnatelju Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) Qu Dongyuu u povodu proslave Svjetskoga dana hrane, 16. listopada, prenosi Vatican News.

Živimo u ratnom kontekstu, koji bismo mogli nazvati „trećim svjetskim ratom“. Svijet je u ratu, i to bi nas trebalo potaknuti na razmišljanje, istaknuo je Papa.

Osvrnuvši se na temu ovogodišnje proslave „Nemoj nikoga ostaviti iza sebe. Bolja proizvodnja, bolja prehrana, bolji okoliš i bolji život za sve“, Papa je napomenuo da nije moguće suočiti se s brojnim krizama koje pogađaju čovječanstvo ako ne radimo i ne hodimo zajedno, ne ostavljajući nikoga iza sebe. Pritom je istaknuo da u drugima trebamo vidjeti svoju braću i sestre, kao članove koji čine istu našu ljudsku obitelj, i čije se patnje i potrebe tiču svih nas.

Govoreći o četiri poboljšanja, sadržana u ovogodišnjoj temi, odnosno o boljoj proizvodnji, boljoj prehrani, boljem okolišu i boljem životu za sve, Papa je istaknuo potrebu za planiranjem i programiranjem zahvata, kako bi se pridonijelo potpunom iskorjenjivanju gladi i pothranjenosti. Dakle, nije dovoljno ograničavati se na jednostavne odgovore na trenutačne nedostatke ili apele upućene zbog hitnih slučajeva.

Kako bi se postigli postavljeni ciljevi, Papa je predložio da u temelju svake strategije budu osobe, sa specifičnim životnim pričama i licima, koje žive na nekom određenom mjestu, a ne da ih se procjenjuje kao beskonačne brojeve, podatke ili statistike. Osim toga, potaknuo je da se u jezik međunarodne suradnje uvede „kategorija ljubavi“, kako bi se međunarodni odnosi obavili humanošću i solidarnošću, težeći općem dobru. Zbog toga smo pozvani preusmjeriti svoj pogled prema bitnomu, prema onomu što nam je besplatno darovano, usredotočujući svoj rad na brigu o drugima i o svemu stvorenomu, istaknuo je Papa.

Na kraju poruke papa Franjo je ponovno istaknuo zauzimanje Svete Stolice i Katoličke Crkve u zajedničkom hodu s Organizacijom Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu, kao i drugim međuvladinim organizacijama koje djeluju u korist siromašnih, stavljajući na prvo mjesto bratstvo, sklad i uzajamnu suradnju.