Budi dio naše mreže
Izbornik

U Donjem Lapcu proslavljen spomendan kraljice Katarine Kotromanić

Donji Lapac (IKA )

U subotu 27. listopada u župi sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu treću godinu zaredom misnim slavljem proslavljen je spomendan kraljice Katarine Kotromanić čije ime nosi KUD iz Donjeg Lapca.

Svečanosti su se priključili i članovi HKUD Korenica. Misu je predvodio župnik Gračaca fra Tino Labrović u suslavlju mjesnog župnika Donjeg Lapca, Zavalja i Boričevca Dina Rupčića i bivšeg župnika Korenice a sada čuvara svetišta na Krasnom i župnika Kutereva Stipe Zebe.

Propovjednik fra Tino Labrović usporedio je sudbine posljednje hrvatske kraljice koja je preminula u progonstvu u Italiji i progonstva Hrvata katolika iz Bosne i Hercegovine, koji nakon izgnanstva iz svoje domovine već više od 20 godina borave u Donjem Lapcu i susjednim župama od Korenice do Gračaca.

Kraljica Katarina bila je uzor poniznosti i vjernosti jer je nakon svoje smrti u progonstvu ostavila Papi u nasljedstvo Bosnu kao duhovnu baštinu. Propovjednik je na kraju poručio vjernicima: „Ostanite Bogu vjerni kao duhovni sinovi i kćeri Bosne i Hercegovine i kraljice Katarine Kotromanić u zgodno i nezgodno vrijeme”.

KUD Kraljica Katarina Kotromanić njeguje folklor i ima narodne nošnje iz svoje domovine Bosne i Hercegovine čime održavaju uspomenu na svoju djedovinu iz koje su prognani u zadnjem ratu, baš kao i posljednja bosanska kraljica Katarina Kotromanić kojoj su doseljeni Hrvati iz Bosne podignuli kip u Korenici.