Budi dio naše mreže
Izbornik

U hrvatskoj misiji u Grazu služena grkokatolička liturgija

Graz (IKA )

U subotu 27. listopada skupina hodočasnika iz samoborske grkokatoličke župe posjetila je Hrvatsku katoličku misiju u austrijskom gradu Grazu.

Tim povodom u sjedištu hrvatske misije u župnoj crkvi Sv. Josipa svetu liturgiju predslavio je samoborski grkokatolički župnik o. Daniel Vranešić u zajedništvu s prefektom franjevačkih bogoslova fra Krunoslavom Kocjanom iz Zagreba. Predvoditelj liturgije istaknuo je kako se služenjem liturgije u Grazu na simboličan način otvaraju vrata suradnje između grkokatolika iz domovine i hrvatske zajednice u tom prijateljskom austrijskom gradu.

Tradicionalno današnji hrvatski grkokatolici u velikoj su mjeri potomci slavnih Žumberačkih uskoka koji su u 16. i 17. stoljeću u Grazu imali svoje vojno zapovjedništvo. Osim toga, dio vojnika iz Žumberka pokopan je na gradačkom groblju, a u Grazu se čuva i iznimno vrijedan povijesni dokument koji svjedoči kako su Žumberački uskoci 1545. godine obranili grad Zagreb od Turaka. Posebno je istaknuto kako je u Grazu godine 1608. osnovan Hrvatski kolegij koji su pohađali i mladići iz Žumberka, a neki su kasnije u Marči kod Ivanića zaređeni i za grkokatoličke svećenike. Hodočasnici su u nastavku programa obilaska znamenitosti Graza posjetili i svetište Mariatrost te staru jezgru grada na Muri. Na hodočašću su sudjelovali i predsjednik udruge Žumberački uskoci Milan Radić te predsjednik KUD-a Marko Vukasović Janko Jelenić, koji njeguju povijesnu tradiciju Žumberačkih uskoka.

Ključne riječi:
grkokatolici hkm Graz