Budi dio naše mreže
Izbornik

O. Ivan Skalivskyi služio božansku liturgiju za poginule vojnike u Ukrajini

Celje (IKA)

Biskupski vikar Križevačke eparhije za raseljene osobe iz Ukrajine u Republici Sloveniji o. Ivan Skalivskyi služio je u utorak, 21. veljače 2024., u crkvi Svetoga Duha u Celju u Sloveniji božansku liturgiju za poginule vojnike u Ukrajini te za mir u Ukrajini, izvijestila je Križevačka eparhija.

Na liturgiji se posebice molilo za ukrajinske branitelje i za zarobljenike. Na poseban način su spomenuti i pali heroji tzv. „Nebeska stotina“, koji su dali svoje živote za Ukrajinu 2014. godine na Trgu Majdan u Kijevu.

Križevačka eparhija već 2 godine vodi pastoralnu i karitativnu skrb o izbjeglicama koje su zbog rata došle iz Ukrajine na područje Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prošle je godine križevački vladika Milan Stipić imenovao biskupskog vikara za izbjeglice iz Ukrajine u Republici Sloveniji. Među vjernicima su i obitelji koje su bile pod ruskom okupacijom u Hersonu i drugim gradovima.

Biskupski vikar Skalivskyi izrazio je zahvalnost Rimokatoličkoj Crkvi u Sloveniji koja uvijek ima otvorena vrata za izbjeglice te im na taj način omogućuje da slave svoje obrede i pobožnosti u, za njih, teškim vremenima – jer i oni su dio Katoličke Crkve. Zajedno sa skupinom vjernika o. Ivan je zahvalio i celjskom Caritasu koji već 2 godine pomaže izbjeglicama i izlazi im ususret u njihovim potrebama, izvijestila je Križevačka eparhija.