Budi dio naše mreže
Izbornik

U Skopju započeo Studijski dan o povijesti Katoličke Crkve u Makedoniji

Skopje (IKA/KTA )

U nacionalnoj ustanovi Muzej makedonske borbe u Skopju u subotu 10. studenoga započeo je Studijski dan „Katolička Crkva u Makedoniji kroz svoju povijest“ u organizaciji Katoličke Crkve u Republici Makedoniji u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu.

Skopski biskup i eparh strumičko-skopski dr. Kiro Stojanov uputio je riječi dobrodošlice, pozdravivši poimence vrhbosanskog nadbiskupa metropolita kardinala Vinka Puljića, velikog kancelara Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu; biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog dr. Ratka Perića, vojnog biskupa u BiH dr. Tomu Vukšića, sve profesore i predavače, predstavnike društvene vlasti i kulturnih ustanova i sve prisutne. Istaknuo je da je održavanje toga Studijskog dana jedinstven dan u povijesti Katoličke Crkve u Makedoniji.

„S osobitom zahvalnošću pozdravljam vas sa željom da svaka vaša riječ u ovim izlaganjima – budite sigurni bit će nama obogaćenje jer, kako rekoh, ovo je prvi ovakav dan koji želi stručno osvijetliti teme koje su naznačene i koje zasigurno trebaju biti produbljivane“, kazao je biskup Stojanov te poželio da svi gosti dožive Skopje punim srcem. „Ako riječ nije istražena i zapisana, narod pa i vjernici koji ne pamte svoju prošlost ne vrednuju pređeni put, nažalost nemaju ni budućnost. Pomozite nam da gledamo ohrabreni u budućnost“, pozvao je biskup Stojanov.

U pozdravu kardinal Puljić napomenuo je je da vrlo zanimljivo poći u prošlost katolika u Makedoniji i u njezinom glavnom gradu. Podsjetio je da već u 4. stoljeću pokrajina Dardanija i grad Scupi imaju organiziranu crkvenu upravu kao i da je kasnije uslijedilo nemirno razdoblje koje je kulminiralo otomanskim osvajanjem i njihovom višestoljetnom vlašću. Kazao je i da se katolicima u tim krajevima posvećuje veća pažnja osnivanjem Kongregacije za širenje vjere (Propaganda Fidei) godine 1622. pa imenovanjem nadbiskupa Andrije Bogdanija slijedi niz skopskih biskupa. „Mi ćemo ovdje čuti brojne podatke iz prošlosti, bolje reći upoznat ćemo korijene Crkve na ovim prostorima kako bi bili svjesniji svoga identiteta i poslanja i u ovim vremenima. Ponekad smo u opasnosti da se prepadnemo sadašnjih izazova, a zapravo, kada pogledamo u prošlost, tih izazova nije nikada manjkalo. Važno je upoznati iz čega smo nikli i na čemu danas rastemo, kako bi ostavili svijetli trag za buduće generacije“, zaključio je kardinal Puljić.

Direktor Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i religioznim grupama u Republici Makedoniji mr. Darjan Sotirovski pozdravio je sve prisutne i pohvalio održavanje toga znanstvenog skupa, ističući da se na taj način stvara pozitivno ozračje. Kazao je da Katolička Crkva u Makedoniji primjer čimbenika stabilnosti u multireligijskom i multikulturnom življenju te da ima otvoren i iskren odnos prema predstavnicima vlasti u nastojanju da riješe s poteškoće s kojima se Crkva susreće. Istaknuo je i važnost povijesti koja prenosi istinu novim naraštajima pa zato treba prenositi stvarnu istinu na korektan način i to radi ljudi, naroda, države i povijesti. Poželio je uspješno održavanje simpozija sa željom da Katolička Crkva nastavi svoju plodnu misiju u Makedoniji.

Dekan Pravoslavnoga bogoslovnog fakulteta u Skopju dr. Đoko Đorđevski podsjetio je da su u Makedoniji vidljivi tragovi sv. Pavla apostola po kojem je, preko tih krajeva, najprije stigla Radosna vijest Evanđelja u Europi. Dodao je da se već dvije tisuće godina tu čuva i gradi Evanđelje koje piše vlastitu povijest po životu Crkve, žive slike vječnosti u ovovremenosti. Kazao je da će Studijski dan podsjetiti i osvijetliti svjedočenje Kristove Crkve koja je proživjela razna iskušenja. Spomenuo je djelovanje jedne Crkve tijekom prvih deset stoljeća te tragičnu 1054. godinu i proces razdvajanja između pravoslavnog Istoka i katoličkog Zapada koje je trajalo kroz desetljeća i stoljeća. Podsjetio je i na svijetli lik Majke Terezije koja je živjela evanđeosku milost i ljubav kao i brojne crkvene osobe u Makedoniji koje su dale važan doprinos na duhovnom, teološkom i odgojnom planu.

Dekan KBF-a u Sarajevu preč. dr. Darko Tomašević istaknuo je da je jedan od glavnih motiva i razloga održavanje toga znanstvenog skupa upravo ukazivanje na važnost povijesti i činjenica vezanih za mjesnu Crkvu u Makedoniji. „Povijest i činjenice ne smiju se zaboraviti i one trebaju hraniti nadu i vjeru u ovoj mjesnoj Crkvi, da bi urodile radošću-smijehom za bolju budućnost“, kazao je dekan Tomašević te naveo razloge radi zbog kojih je Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu suorganizator toga znanstvenog skupa: „Činjenica je da je od osnutka KBF-a 1890. do danas iz ove mjesne Crkve na KBF-u u Sarajevu studiralo 28 svećeničkih kandidata. KBF je samo kroz tu činjenicu postao dio povijesti ove mjesne Crkve. Drago nam je da i kroz pomoć u organiziranju ovog simpozija možemo i dalje biti od pomoći ovoj mjesnoj Crkvi da ona svoju prisutnost na ovim područjima živi još dugo u povijesti i doprinosi boljitku ove zemlje i rastu Božjeg kraljevstva“.