Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan Studijski dan za svećenike u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Svećenici Dubrovačke biskupije i redovnici koji djeluju na njezinom području okupili su se u srijedu, 15. svibnja 2024., na Studijskom danu u Biskupijskom sjemeništu u Dubrovniku.

Tema susreta bila je „Transhumanistička vs. kršćanska antropologija. Čovjek – kruna stvaranja ili biće u nadogradnji“ o kojoj je govorio doc. dr. don Damir Šehić s Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Na početku, predavača i svećenike je pozdravio Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, a generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan predstavio je docenta Šehića.

Predavač je uvodno rekao da transhumanizam nije tek mehanički moment, nego cijeli pokret koji djeluje na svim raznim razinama. Objasnio je da on teži poboljšanju čovjeka na način nadvladavanja svih ograničenosti, kako morfoloških i psiho-mentalnih, tako i svih drugih nedostataka povezanih s ljudskim starenjem i umiranjem. „Za jedne transhumanizam predstavlja pokret koji će konačno prenijeti čovjeka preko praga ograničenosti i dati mu novu etapu egzistencije, dok za druge predstavlja bojazan i opasnost od zadiranja u inherentna integralna čovjekova prava da prije svega ostane čovjek, sa svim svojim plusevima i minusima“, istaknuo je.

„Riječ je o sukobu dviju antropologija, platonističkog dualizma i materijalističkog redukcionizma. Transhumanizam nudeći čovjeku prijelaz onkraj humanog,takvog transhumaniranog čovjeka nužno dehumanizira. Riječ je o kombinaciji kreativnog, destruktivnog i samodestruktivnog procesa. Bog je jedini kreator života, dok čovjek taj dar samo prenosi“ podsjetio je.

„Ideja o popravku čovjeka nastala je u trenutku Adamova izlaska iz Edena. Transhumanizam teži k tehnološkom bijegu od tijela. Evanđelje uvijek do kraja ima snagu da donese autentični navještaj i da čovjeku poruči temeljnu istinu da je stvoren na sliku Božju“, zaključio je.

Nakon predavanja uslijedio je razgovor o temi susreta.