Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vatikanu predstavljen Izvanredni misijski mjesec

Vatikan (IKA)

U Tiskovnom uredu Svete Stolice u Vatikanu u petak 30. studenoga održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen Izvanredni misijski mjesec koji će se slaviti u listopadu 2019. godine, koji je papa Franjo proglasio na stotu obljetnicu proglašenja apostolskog pisma „Maximum illud“ Benedikta XV.

Na konferenciji su sudjelovali prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Fernando Filoni, mons. Giampietro Dal Toso, predsjednik Papinskih misijskih djela i pridruženi tajnik Kongregacije za evangelizaciju naroda, te o. Fabrizio Meroni, generalni tajnik Papinske misijske zajednice (PUM) i direktor Međunarodnog centra za misijsku animaciju (CIAM) i direktor Agencije Fides.
U pismu upućenom kardinalu Filoniju, prefektu Kongregacije za evangelizaciju naroda – u sklopu koje djeluju i Papinska misijska djela – Papa je proglasio da će mjesec listopad 2019. biti Izvanredni misijski mjesec za cijelu Crkvu, u povodu stogodišnjice proglašenja apostolskog pisma Maximum illud, kojim je papa Benedikt XV. htio dati novi poticaj za misijsku djelatnost Crkve.

U apostolskom pismu Maksimum illud, piše Papa u svom pismu objavljenom na Svjetski dan misija 22. listopada, pozvalo se na nadilaženje državnih granica i svjedočenje, proročkim duhom i evanđeoskom hrabrošću, Božje spasiteljske volje kroz univerzalnu misiju Crkve. Neka približavanje stote obljetnice toga pisma služi kao poticaj za svladavanje opetovane napasti koja vreba ispod svakog oblika zatvorenosti Crkve u sebe samu, autoreferencijalnog zatvaranja u vlastite sigurne granice, svakog oblika pastoralnog pesimizma i besplodne nostalgije za prošlošću, i da se, namjesto toga, otvorimo radosnoj novosti evanđelja. I u ovim našim vremenima, razdiranim ratnim tragedijama i ugroženim žalosnim htijenjem za naglašavanjem razlika i poticanjem sukoba, neka se Radosna vijest da u Isusu oprost pobjeđuje grijeh, život pobjeđuje smrt i ljubav pobjeđuje strah pronosi svima s obnovljenim žarom i ulije povjerenje i nadu, navodi se u Papinu pismu.

Papa Franjo želi da Izvanredni misijski mjesec bude prigoda za promoviranje različitih inicijativa misijske djelatnosti na svim područjima crkvenog života, a posebno molitve, koja je duša misija, te da nas Izvanredni misijski mjesec potakne na razmišljanje o biblijskim i teološkim temeljima misija, o djelima ljubavi i na organiziranje konkretnih akcija suradnje i solidarnosti između Crkava. „Nemojmo se bojati poduzeti, s povjerenjem u Boga i s puno hrabrosti, promjene navika, stilova, rasporeda, jezika i svake crkvene strukture, da postanu prikladan kanal za evangelizaciju današnjeg svijeta“, kaže papa Franjo u svom pismu cijeloj Crkvi.

Ključne riječi:
Izvanredni misijski mjesec Papa