Budi dio naše mreže
Izbornik

Uvodna konferencija projekta „Ne zaboravi”

Potoci (IKA)

Uvodna konferencija Projekta „Ne zaboravi” kojim Caritas Banja Luka i Caritas Mostar uz pomoć donatora iz Austrije i partnera u BiH nastoje poboljšati život osoba s demencijom i njihovih obitelji, održana je 25. siječnja u Caritasovom duhovno-obrazovnom centru Emaus u Potocima kod Mostara.

Voditeljica projekta uime Caritasa Banja Luka Žaklina Garić na početku konferencije istaknula je da projekt ima tri težišta: izobrazbu stručnog osoblja, prilagođavanje prostora prilagođenih osobama s demencijom i senzibiliziranje javnosti o temama vezanima za tu populaciju.

Direktor Centra za Demenciju iz Sarajeva Osman Kučuk kao najveće uspjehe organizacije kojoj je na čelu smatra donošenje Sarajevske izjave na kojoj je odlučeno da se krene u izradu nacionalne strategije čime BiH prednjači u usporedbi sa zemljama iz ovoga okružja koje nisu članice Europske unije. Predsjedateljica institucije Ombudsman BiH Nives Jukić naglasila je kako je konferencija vrlo značajna jer je pomogla da šira javnost sazna da ombudsman može pomoći osobama s demencijom, njihovim obiteljima, ali i staračkim domovima, odnosno centrima u kojima borave.

Na konferenciji su predstavljena iskustva o skrbi o osobama s demencijom iz tri države. O stanju te populacije u Hrvatskoj govorila je magistra socijalnog rada Svjetlana Zlatarević, predstavnik Slovenije bio je direktor staračkog doma „Sveti Lenart” koji djeluje pri Caritasu Maribor, a o iskustvima u radu s osobama s demencijom i njihovim obiteljima govorili su predstavnici Staračkog doma Tomislavgrad na čelu s ravnateljem Antom Sladojom. Dr. Janja Milinković predstavila je strategiju za unaprijeđenije položaja starijih osoba u FBiH koja još nije došla na dnevni red sjednica Vlade FBiH, a osvrt na Strategiju u RS-a iznijela je dr. Mira Ćuk s Fakulteta političkih nauka iz Banje Luke. O Alzheimerovoj bolesti govorila je dr. Marija Bender, liječnik neurolog, a konferencija je zaključena obraćanjem Ane Čelina iz Čapljine koja je prenijela svakodnevnicu suživota s njezinim djedom, osobom s demencijom.

Cilj projekta „Ne zaboravi” je poboljšanje kvalitete života ljudi s demencijom i članova njihovih obitelji u regijama Banja Luka i Mostar s obzirom da u ovim područjima nema usluga za ljude s demencijom i članove njihovih obitelji. Donatori projekta su Razvojna agencija Austrije, Vlada Gornje Austrije i Caritas Austrije.

Ključne riječi:
konferencija Mostar Ne zaboravi