Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan policijske kapelanije „Sv. Juraj“ u PU varaždinskoj

Varaždin (IKA)

U povodu Dana policijske kapelanije „Sveti Juraj“, vojni ordinarij Jure Bogdan predvodio je u utorak 23. travnja misno slavlje u kapelici Sv. Jurja u vojarni 7. gardijske brigade „Pume“ u Varaždinu.

U koncelebraciji bili su don Ozren Bizek, don Damir Vrabec, don Branko Čagelj, preč. Mijo Horvat i don Vjekoslav Vidaček. Na početku misnog slavlja pripadnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te obitelji i prijatelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja zapalili su svijeće za sve koji su položili svoj život u obrani Hrvatske.

Biskup Bogdan u homiliji osobito se osvrnuo na život sv. Jurja, zaštitnika 7. gardijske brigade, i na njegovo štovanje kroz povijest, od ranih početaka Crkve. Njegov kult raširen je na Istoku i na Zapadu pa tako i mnoga naselja, objekti i mjesta u Hrvatskoj nose njegovo ime: vrhovi Mosora, Kozjaka, Biokova, kao i stara crkva u Putalju iznad Kaštel Sućurca koju je dao sagraditi knez Mislav u 9.st.

Sveti Juraj živio je u 3. st., a podrijetlom je iz plemićke obitelji. U Palestini je postao vojnik te je napredovao u zapovjednika. Zbog svoje kršćanske vjere došao je u sukob sa samim rimskim carem jer se protivio progonu kršćana. On nije htio zanijekati Krista te je radije hrabro podnio mučeničku smrt, čime je zaslužio spomen vrijedan poštovanja. Biskup Bogdan istaknuo je da je taj svetac postao nama primjer za djelatniji kršćanski život.

Ključne riječi:
Bogdan sv. juraj Varaždin