Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zadušnica povodom pete obljetnice smrti mons. Josipa Šantića

Brač (IKA)

Na petu obljetnicu smrti mons. Josipa Šantića iz Postira, generalnog vikara Vojnoga ordinarijata, služena je 8. srpnja misa zadušnica u njegovoj rodnoj župi sv. Ivana Krstitelja.

Misu zadušnicu za svećenika Josipa Šantića, koji je nakon duge i teške bolesti preminuo 2014. godine, u crkvi sv. Ivana Krstitelja služio je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo u zajedništvu s vojnim kapelanima koji su se okupili oko oltara postirske središnje crkve.

Misu je pjesmom „Krist na žalu” otvorila klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj”.

Okupljeni smo oko Kristova stola povodom pete obljetnice smrti don Josipa Šantića. U ovoj misi želimo zahvaliti Bogu na daru tog života”, rekao je generalni vikar Medo u uvodu u misu zadušnicu.

Pozdravio je domaćeg župnika, vojne kapelane, obitelj, znance i okupljene prijatelje pokojnika. U homiliji je ukazao na vrijednosti iz života i djelovanja pokojnoga svećenika, posebice dok je obavljao službu generalnog vikara u Vojnom ordinarijatu.

„Osjećam da bi netko od vas iz rodne mu župe mogao sigurno iznijeti ljepše i bolje osobno iskustvo susreta s našim don Josipom nego što bih to mogao ja koji sam ga tek jednom susreo. Sada kao generalni vikar Vojnog ordinarijata prepoznajem sve teškoće i izazove s kojima se don Josip susretao. I nakon njegove smrti Božja mudrost i providnost čine nešto što ne možemo ni zamisliti”, istaknuo je generalni vikar Vojnog ordinarijata.

Napomenuo je kako se i danas spominje don Josipa u Vojnoj biskupiji i sve ono što je učinio.

Na temelju iskustva ljudi iz njegove neposredne blizine istaknuo bih dvije vrijednosti iz njegova života koje mogu biti poticajne. Prva je vrednota jaka osobnost, karakter i odlučnost, a druga ljubav prema Crkvi, Domovini i hrvatskom narodu. Nije se kolebao u sebi. Bio je neumoran, a što se posebno može vidjeti u obavljanju službe ravnatelja Caritasa Hvarske biskupije, a zatim u službi generalnog vikara Vojnoga ordinarijata. Stavljao je u službu sve sposobnosti i talente. Sve to ne bi bilo moguće bez vjere i bez Boga”, rekao je propovjednik.

Napomenuo je kako je u oporuci iz 2013. godine mons. Šantić zapisao: „Vjerujem u Njegovo neizmjerno milosrđe da će meni grešniku biti milostiv On koji je i poradi mene postao čovjekom.”

„Vjera mu je davala hrabrost na svakom koraku. Bog je onaj koji daje čvrstoću”, primijetio je generalni vikar u homiliji.

Govoreći o njegovoj vrednoti ljubavi prema Crkvi, Domovini i hrvatskom narodu, poručio je kako je don Josip promicao Hrvatsku na svakom koraku, od hodočašća s vojnicima u Lourdes do hodočašća u Mariju Bistricu. „Potvrđuje to i osnivanje klape Hrvatske ratne mornarice ‘Sv. Juraj’ koja je najveća promocija hrvatske vojske”, zaključio je svećenik Medo.

Prije mise zadužnice izaslanstvo Vojne biskupije predvođeno generalnim vikarom pohodilo je grob mons. Šantića na mjesnom groblju, položilo vijenac i zadržalo se u kraćoj molitvi.

Klapa „Sv. Juraj“ Hrvatske ratne mornarice pred oltarom sv. Ivana Krstitelja