Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa Večere Gospodnje u Vojnom ordinarijatu

Zagreb (IKA)

U Vojnom ordinarijatu na zagrebačkom Ksaveru na Veliki četvrtak 28. ožujka proslavljena je Misa Večere Gospodnje, izvijestio je Vojni ordinarijat.

Misu je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan. Koncelebrirali su biskup u miru Juraj Jezerinac, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral MORH-a don Slavko Rajič i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. Krunoslav Novak.

Propovijed je uputio don Marko Medo. Nakon navještenog Evanđelja po Ivanu u kojem se opisuje Isusova Posljednja večera (Iv 13, 1), don Marko je pozvao okupljene vjernike da vođeni vjerom ožive ovaj događaj u svojim srcima, da uđu u Jeruzalem, u dvoranu Posljednje večere i da usmjere svoj pogled prema Isusu kako bi ih ganulo ovo očitovanje Njegove bezgranične ljubavi i veličina Njegovog milosrđa. Iako je okružen pokvarenošću, izdajom i nezahvalnošću ljudi, Isus ne osjeća prijezir, nego osjeća intenzivnu ljubav i beskrajno milosrđe. To je misterij Boga. Misterij tako velik koji nas nadilazi i ostavlja nas bez riječi.

„Upravo u trenutku drame Posljednje večere, Isus, umjesto da se osveti, daruje čovječanstvu zapovijed koja se čini nevjerojatnom. Isus nam kaže: ‘Ljubite jedni druge, kao što sam ja vas ljubio’. U dubini srca spontano se nameće pitanje: Tko može voljeti kao što je Isus volio? Mi koji u venama imamo krv zatajenja, izdaje i kukavičluka kako možemo voljeti kako je volio Isus? Ipak, ova je zapovijed jasna, odlučna, neupitna: ‘Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio.’ Isus nam daje dar kako bi bilo moguće ispuniti ovu zapovijed: dar Euharistije. Euharistija je ljubav Kristova koja je postala naša hrana, koja nam daje snagu da ljubimo kao što je Bog ljubio. Preko Euharistije u naš život ulazi Božja ljubav kako bismo pobijedili granice naše zloće, uranjajući u samu Božju ljubav. Kad bismo vjerovali u Euharistiju, koliko bi se toga moglo promijeniti! Koliko bi se promijenio naš život! Euharistija, zaista, ima ovu moć, jer se u svakoj misi na oltaru tajanstveno, ali stvarno, ponovno ostvaruje Kalvarija. Ljubav koja je na Kalvariji gorjela u Kristovom srcu postaje prisutna preko ruku svećenika i pretvara se u vatru koja želi zaraziti sve one koji sudjeluju na misi“, rekao je don Marko te istaknuo da Euharistija potiče na herojska djela ljubavi, neumorni rad i hrabrost koja druge privlači.

Ipak, da bi Božja ljubav mogla ući u naša srca i ostvariti ovo čudo, potrebno je da prvo padne zid oholosti i ponosa koji je unutar svakog od vas. Upravo to nam je Isus pokazao kroz gestu pranja nogu. „Origen, drevni kršćanski pisac, ostavio nam je ovu predivnu molitvu: ‘Isuse, operi noge i meni! Posrami moju oholost! Da se posramim kad vidim tebe Stvoritelja koji si ponizan i meni pereš noge, dok sam ja stvorenje pun ponosa. Isuse, operi i meni noge! Da se sramim i dalje biti ohol.’ Svi smo pozvani osjetiti vodu kako teče iz Kristovih ruku na naše noge. Prihvatimo je kao poziv da srušimo zid ponosa i svoj život uskladimo s ljubavlju Kristovom. Tako će biti pravi Veliki četvrtak. Izaći ćemo iz Crkve prožeti Evanđeljem, prožeti Kristom, prožeti poniznošću i ljubavlju. To je ono što svijet očekuje od nas, a da toga nismo ni svjesni. Upravo u ovom trenutku porasta epidemije mržnje i nasilja, samo mi Kristovi učenici možemo donijeti u svijet istinsku i pravu ljubav. Neka bude tako! Neka se to stvarno dogodi!“, zaključio je don Marko.