Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana raščlamba 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd

Zagreb (IKA)

U sjedištu Vojnoga ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru održana je u ponedjeljak 10. lipnja raščlamba 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd, objavljeno je na mrežnoj stranici Vojnog ordinarijata u RH.

Na raščlambi su sudjelovali vojni ordinarij Jure Bogdan, generalni vikar don Marko Medo, biskupski vikar za MORH don Slavko Rajič, biskupski vikar za MUP vlč. Frano Musić, zapovjednik 30. hodočašća brigadni general Željko Ljubas, izaslanik ministra hrvatskih branitelja general Ivan Pokaz, vojni i policijski kapelani, članovi Povjerenstva za pripremu i provedbu hodočašća, predstavnici uprava i službi iz MORH-a, MUP-a, Ministarstva hrvatskih branitelja, Hrvatske vatrogasne zajednice i drugi sudionici u provedbi 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd koje se održalo od 21. do 28. svibnja.

Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Bogdan započeo je sastanak molitvom. Pozdravio je sve nazočne i zahvalio svima na radu, trudu i profesionalnosti. U kratkom je obraćanju naglasio važnost duhovne dimenzije toga hodočašća i njegov odjek u Hrvatskoj. Pod geslom „Želim da mi ljudi ovamo dolaze u procesiji”, rečenicom preuzetom iz poruke koju je Blažena Djevica Marija uputila Bernardici Soubirous tijekom ukazanja u Lurdu, ove se godine u Lurdu okupilo preko 15 tisuća hodočasnika iz 44 zemalja iz svih krajeva svijeta.

Nakon biskupovog obraćanja, prikazan je kratki video prilog s osvrtom na hodočašće koji je napravila i objavila Laudato televizija. Glavni koordinator hodočašća generalni vikar don Marko Medo predstavio je potom izvješće o provedbi 30. hodočašća u Lurd u sedam točaka: priprema hodočašća, putovanje prema Lurdu, smještaj, provedba nacionalnog programa, provedba međunarodnog programa, povratak, organizacija i koordinacija. U osvrtu je istaknuo da su svi sudionici u provedbi izvršili svoje zadaće odgovorno i profesionalno u skladu s planom i programom.

Zapovjednik 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd brigadni general Ljubas pohvalio je organizaciju hodočaća, profesionalnost sudionika te je zahvalio svima na suradnji, istaknuvši da je hodočašće uspješno provedeno. Zatim su nazočni sudionici u pripremi i provedbi hodočašća iznijeli svoja zapažanja i sugestije. Sastanak je zaključen molitvom koju je predvodio mons. Bogdan i zajedničkim objedom u prostorijama Vojnog ordinarijata, objavljeno je na mrežnoj stranici Vojnog ordinarijata u RH.