Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Josipa, zaštitnika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

Zagreb (IKA)

Povodom svetkovine sv. Josipa, zapovjednik HVU-a „Dr. Franjo Tuđman“ general-bojnik Mate Pađen i zaprešićki gradonačelnik Željko Turk organizirali su 19. ožujka u Zaprešiću svečanu proslavu obilježavanja blagdana sv. Josipa, zaštitnika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“.

Svečanost je počela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata. Vijence su položili predstavnici Ratne škole, grada Zaprešića i udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Uslijedio je svečani prijam polaznika XXI. naraštaja Ratne škole kod gradonačelnika u Novim dvorima Jelačićevim, Vršilnica. Prigodne riječi pozdrava i dobrodošlice nazočnima uputio je gradonačelnik Turk, a uime Ratne škole general-bojnik Pađen.

Misno slavlje u crkvi Sv. Ivana Krstitelja predvodio je vojni biskup Jure Bogdan uz koncelebraciju zaprešićkoga župnika Ivana Frkonje i vojnog kapelana HVU-a o. Zorana Vujičića. Na misi su se okupili savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, gradonačelnik Turk, državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, zamjenik načelnika GS OS RH general pukovnik Drago Matanović, zapovjednik HVU-a general- bojnik Mate Pađen, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Željko Dadić, polaznici XXI. naraštaja Ratne škole, bivši polaznici, zapovjednici, umirovljeni generali i časnici te župljani. Misno slavlje animirala je klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.

Mons. Bogdan pozdravio je sve prisutne i čestitao imendan svima koji ga slave. U homiliji, istaknuo je da nas, zbog svoje autentičnosti i izgrađenosti, osoba svetog Josipa, njegov život i njegove vrline privlače uvijek iznova i s istom svježinom. Sv. Josip nas uči kako se u teškim i važnim životnim trenucima treba osloniti na Boga i pristupiti mu s potpunim povjerenjem.

„Bio je čestit čovjek koji je u intimi svoga srca i savjesti bio duboko povezan sa svojim Bogom. Shvatio je što je volja Božja u njegovu životu. Biti zaštitnik nerođenog života. Bez obzira na sve neprilike čuvati i štititi začeti i nerođeni život ljudskog bića. Tako nas Josip svojim primjerom sve poučava i poziva na zaštitu i promicanje svakog novorođenog života“, istaknuo je biskup.

I veliki hrvatski ban Josip Jelačić dobio je ime po tome svecu. Dotaknuvši se njegova života, biskup je zaključio da ga se i danas sjećamo s ponosom i zahvalnošću jer je Hrvatskoj domovini dao ono što je sam primio u vlastitoj obitelji: očinsku zaštitu i požrtvovnu skrb, skrb čovjeka plemenita osjećaja, dobrog srca i viteških nadahnuća. Svojim životom, ban Jelačić nam je posvjedočio autentičnu vjeru i iskreno rodoljublje, rekao je biskup, objavljeno je na mrežnoj stranici Vojnog ordinarijata.

Nakon mise, izaslanik predsjednice Petener, gradonačelnik, zapovjednik HVU-a i udruge proizašle iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće kod grobnice obitelji Jelačić. Zajedničko druženje je nastavljeno u lovačkom domu grada Zaprešića.