Budi dio naše mreže
Izbornik

Fra Mate Bašić: „Da Krist bude po nama rođen, postanimo prostor posebnosti kakav je bila Marija“

Zadar (IKA)

Blagdan Gospe od Čudotvorne medaljice u srijedu 27. studenog svečano je proslavljen u župi sv. Josipa na Plovaniji u Zadru. Misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je fra Mate Bašić, kao i trodnevnicu ususret blagdanu. Proslava je zaključena misnim slavljem na spomendan sv. Katarine Laboure u četvrtak 28. studenog kada je misno slavlje predvodio župnik Plovanije don Martin Jadreško.

Župljani su se za blagdan pripremali devetnicom Bezgrešnoj, jer je Gospa 1830. u ukazanju Laboure objavila da se izradi čudotvorna medaljica. Župnik Jadreško dao je urediti bočni oltar u župnoj crkvi gdje će biti postavljen kip Bezgrešne.

Budući da je Marija primjer istinske ljubavi, fra Mate je u propovijedi upozorio na krivo poimanje ljubavi koje nas okružuje.

„Ljubav se predstavlja na način da mora biti puno leptirića u trbuhu, da to znači reći ‘Volim te’. Mladi to danas kažu u prvim dopisivanjima preko društvene mreže, nakon što razmijene tri riječi: ‘Ti si ljubav mog života’. Danas je nekome reći ‘Volim te’ lakše nego reći ‘Dobar dan’. Još slavimo i Dan zaljubljenih, umjesto Dan ljubavi, kao da je zaljubljenost cilj našeg postojanja. Zaljubljenost je osjećaj kojega danas imaš, sutra nemaš“, upozorio je fra Mate rekavši kako se uz ljubav vezuje slika da čovjek zbog ljubavi gubi glavu.

Fra Mate Bašić / Foto: Ines Grbić

„Onda još sv. Valentina predstavljamo kao zaštitnika zaljubljenih, a on je zaštitnik padavičara. Možda to ima veze, jer kad se zaljubiš, onda valjda padaš“, rekao je fra Mate, poručivši da je ljubav žrtva te da ona nije stanje koje se može svesti na osjećaje.

„Kada majka noćima stoji uz bolesno dijete, to je ljubav. Kad otac trpi ili daje sebe u potpunosti radi svojih, to je ljubav. Ljubav je žrtva. Tu ljubav nam je predao Krist na križu i takvu ljubav predala nam je Blažena Djevica Marija. Marija nam treba biti primjer da podnosimo teškoće, iz ljubavi, jer ljubav sve podnosi. Kršćanska ljubav traži naše sudjelovanje“, istaknuo je fra Mate.

Pojasnio je to na primjeru Marijinog posredovanja u Kani Galilejskoj kad je rekla ‘Vina nemaju’.

„Isus na to pomalo grubo uzvraća: ‘Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas’. Čak ne kaže majko, nego ženo. Iako daje odrješit govor, Isus čini. Ali ne čini onako kako mi često mislimo da trebaju izgledati naše molitve. Nego Isus kaže poslužiteljima: ‘Napunite posude vodom, do vrha’. Isus traži naše sudjelovanje. Isus je kao Bog mogao reći: ‘Neka bude vino’. I stvoriti vino iz ničega, napuniti sve vrčeve vinom. Ali Isus kaže: ‘Napunite posude vodom do vrha’. Sudjelujte. Pokažite vi da vam je stalo do Boga. Dajte neki svoj angažman. I to ne bilo kakav. Nego – do vrha. Pokažite u punini koliko vam je stalo“, naglasio je propovjednik upozorivši da takav pristup često ne shvaćamo u našem odnosu s Bogom, nego mislimo da je dovoljno samo moliti i da će Bog uslišati našu molitvu, a mi ne trebamo ništa raditi. Rekao je i kako su neki skloni npr. samo moliti za ispit, ne i učiti, pa se čuditi kada ne polože ispit.

Fra Mate Bašić / Foto: Ines Grbić

„Potreban je naš angažman. Koliko ja zaista sudjelujem u tome? Bog traži od nas određeni ambijent u kojem će on dati svoj blagoslov i to posvetiti. Zato mi u misi prinosimo darove s naše strane i tražimo posvetu s Božje strane. Mi tu sudjelujemo na taj način. I to je ono što Marija od nas traži, što nas Marija uči – da budemo oni koji su sudionici Kristove žrtve. Jer Marija je u potpunosti sudjelovala u Kristovoj žrtvi, u njegovoj muci, smrti i uskrsnuću“, poručio je fra Mate.

Da bismo to mogli, trebamo postati jedno. „Kršćanstvo mora biti vidljivo na svakom koraku, ono što se događa u misi, treba biti pretočeno na ulici. Mora biti vidljivo na nama, moramo biti znak, da se drugi čude, tko su ovi. To je iskustvo Duha Svetoga iz Djela apostolskih, kad su Marija i učenici bili zajedno na jednom mjestu. Dakle, mjesto, ‘uvjet’ na koji način silazi Duh Sveti, znači da moramo biti zajedno na jednom mjestu. Tada je sišao Duh Sveti. A svi koji su bili prisutni u Jeruzalemu, čudili su se kako ih oni čuju da pričaju njihovim jezikom. Čudili su se jer to su bili kršćani, imali su razumijevanje. Bez Boga se razbacuju jezici, a s Duhom Svetim se sabiru jezici i sve se razumije“, poručio je fra Mate.

Foto: Ines Grbić

„Marija je primjer da i mi kao ona doista budemo uvijek uz Isusa i da se utječemo njoj kao posrednici. Jer Isus je u Kani učinio ono što je Marija rekla. Upozorila je, vina nemaju. To je još jedna utjeha. Nisu poslužitelji ni stoloravnatelj vidjeli da vina nemaju, nego je Marija bila ta koja je vidjela ljudsku potrebu. Prva je to vidjela. Marija zna naše potrebe. Bog zna naše potrebe bez da mu ih kažemo“, rekao je fra Mate potaknuvši da hodimo spremno putem Krista poput Marije koja stoji podno križa jednostavno i strpljivo.

„To je ljubav koja se događa u euharistijskoj žrtvi. Sv. Katarina Laboure na poseban je način gajila ljubav prema euharistiji. Bez euharistije ne možemo živjeti. Ne možemo živjeti jedan dio u crkvi, a drugi na ulici. Na nama se mora vidjeti euharistija. Prostor crkve posebnim čini Krist u svetohraništu. Poseban prostor u svakoj misi treba biti svatko od nas. Poseban prostor je hram Božji. Primili smo onoga koji čini poseban prostor, dakle i mi moramo postati posebni prostor u ovom svijetu, ljudi na kojima je Krist vidljiv. Jedino tako možemo svoje ruke staviti u potpunosti u Božje ruke. Predati sebe u potpunosti u Kristove ruke, ići s Marijom njemu od kojega sve dolazi“, rekao je fra Mate potaknuvši da taj blagdan bude poticaj da i mi budemo oni koji svoje ruke predaju u Kristove ruke.

„Zato je važno da postanemo taj prostor posebnosti kakav je bila Marija, jer je jedino takav poseban prostor kadar utjeloviti Krista u svom srcu. Imajmo tu žarku želju da se Krist utjelovi u nama i da po nama Krist ne bude samo utjelovljen, nego i rođen u cijelom svijetu i okruženju gdje živimo“,  istaknuo je fra Mate Bašić.

Foto: Ines Grbić