Budi dio naše mreže
Izbornik

Karin: Pohod Ikone Kraljice franjevačke obitelji

Karin (IKA)

Ikonu Kraljice franjevačke obitelji preuzeo je član Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) „ Gospe od Anđela“ iz Karina Ladislav Vojnić-Tunjić od Mjesnog bratstva „Svetog Ante“ iz Knina. Čašćenje Ikone Kraljice Franjevačke obitelji bilo je 13. i 14. studenoga u franjevačkom samostanu u crkvi Svete Marije Bezgrešne.

Članovi OFS-a predmolili su 13. studenog u 8.30 franjevačku krunicu i litanije, a zatim su u 9 sati nosili u procesiji Ikonu Kraljice franjevačke obitelji  u samostansku crkvu. Na crkvenim vratima preuzeo ju je duhovni asistenet OFS-a, gvardijan i župnik fra Petar Klarić i položio je na pripravljeni stolić, pokadio i izmolio pozdrav Djevici Mariji s pjesmom sv. Franje Asiškog.

Na misi je fra Petar u homiliji govorio o velikoj ljubavi sv. Franje, sv. Klare i sv. Elizabete, zaštitnice OFS-a, prema Djevici Mariji te o nastanku Ikone Kraljice franjevačke obitelji 2018. u Litvi i o detaljima kojima je ukrašena. Pozvao je sve nazočne članove OFS-a i ostale vjernike da časte Blaženu Djevicu Mariju onim zanosom i ljubavlju kao što su to činili sv. Franjo, sv. Klara i sv. Elizabeta i da oni budu uzori u hodu prema svetosti.

Na svetkovinu sv. Nikole Tavelića 14. studenoga u 16.30 voditelj duhovnih vježbi svećenicima fra Ivica Omazić, župnik u Runoviću kod Imotskog, predmolio je franjevački krunicu i litanije sa svećenicima, s članovima OFS-a i ostalim vjernicima. Zatim je predslavio misu sa svećenicima koji obavljaju duhovne vježbe u samostanu: kanonikom don Gašparom Dodićem, župnikom Zemunika i predstojnikom Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije; don Mladenom Kačanom, župnikom Galovca; o. Franciszekom Kowalom, SVD, župnikom Kožina i Dikla; fra Markom Đerekom, župnim vikarom iz Gračaca i fra Petrom Klarićem. Misi su prisustvovali i članovi OFS-a iz Karina i ostali narod Božji.

Fra Ivica je među ostalim kazao u homiliji kako je kršćanstvo u hrvatskom narodu pustilo korijene prije više od 14. stoljeća. Ono je oduševilo brojne Hrvate te su evanđelje živjeli na junački način, nerijetko prolijevajući svoju krv. Jedan od takvih junaka bio je i svetac kojega toga dana slave: sv. Nikola Tavelić, prvi hrvatski kanonizirani svetac.

U hrvatskom narodu ima puno velikih i svijetlih likova koji se postavljaju kao uzori te je potrebno otkrivati i ostvarivati svoju svetost ovdje na zemlji. U svim razdobljima povijesti Bog daje pojedince koji poput svjetionika osvjetljavaju kojim putem trebamo ići, a to je put prema nebu kojemu treba prispjeti. Osim svetaca i blaženika ima veliki broj i sluga Božjih kao i onih koji su umrli na glasu svetosti. Mnogi su od njih obogatili Crkvu i domovinu kao mučenici, nacionalni junaci i heroji vjere, ljubitelji malog čovjeka, borci za ljudsko dostojanstvo, ljudi skrovitosti i molitve, misionari… Svi su oni utrli put i pokazali da se u životu treba više oslanjati na Božju ljubav i dobrotu nego na svoje znanje i sposobnost. „Svetost je ljubav, a svi možemo ljubiti. Hrvatska je nacija svetaca i mučenika. Budimo dosljedni toj tradiciji“. Velika je milost imati sveca svoje krvi, jer je svaki svetac velikan i junak svoga naroda. Koliko narod ima svetaca, toliko ima velikana i junaka. Sveci su vrhunac čovječnosti i ljudskosti. Oni su snažne duhovne osobe koje okupljaju male ljude za junačke podvige. Oni su najljepše cvijeće na livadi jednoga naroda i Crkve. Ugledajmo se u svece: sv. Franju, sv. Nikolu Tavelića, sv. Klaru i sv. Elizabetu i druge, pozvao je propovjednik, dodajući: nemojmo klonuti zbog kušnji i životnih problema. Problemi s kojima se susrećemo u životu nisu nepremostivi i  Bog je uvijek na našoj strani i  pomoći će nam  onda kada nam bude trebalo. Veličanstvena je budućnost koja je pred nama.

Gvardijan Klarić izrazio je zahvalnost  trojedinom Bogu što su imali veliku milost da ih je pohodila u Karinu Ikona Kraljice franjevačke obitelji i u njoj relikvije –  moći sv. Franje, sv. Klare i sv. Elizabete te što su proslavili svetkovinu sv. Nikole Tavelića.

Poslije mise  svećenici i članovi OFS-a ispratili su Ikonu Franjevačke obitelji iz samostanske crkve, a nosio ju je duhovni asistent OFS-a „Gospa od Anđela“ gvardijan fra. Petar Klarić. Slijedeći pohod Ikone Kraljice franjevačke obitelji biti će u Mjesnom bratstvu OFS-a „Sv. Frane“ u Zadru.