Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan prvi susret suradnika u pastoralu misija Zadarske nadbiskupije

Zadra (IKA)

Prvi susret za suradnike u pastoralu misija iz župa Zadarske nadbiskupije održan je u subotu 28. listopada u Nadbiskupskom sjemeništu „Zmajević“ u Zadru, izvijestili su iz Papinskih misijskih djela Zadarske nadbiskupije.

Susret je organiziralo Povjerenstvo za misije, ekumenizam i međureligijski dijalog te Misijski ured Zadarske nadbiskupije. Na početku susreta, okupljene je pozdravio ravnatelj Papinskih misijskih djela Zadarske nadbiskupije don Jerko Vuleta.

Nakon uvodnih pozdrava, nacionalna ravnateljica Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj s. Ivana Margarin, FDC,  izložila je ustrojstvo i način funkcioniranja te djelovanje Papinskih misijskih djela, spominjući ujedno i zaslužne osobe te utemeljitelje svakog pojedinog od četiri misijska djela.

Nakon kraće pauze, suradnici su kroz predstavljanje iznijeli svoje iskustvo suradnje u misijskom pastoralu te su govorili o želji i motivaciji u tome poslanju. Iznijeli su svoja svjedočanstva te dali prijedloge kako da misijski pastoral po župama bude sustavniji. Istaknuli su važnost zajedničke suradnje kako bi doprinijeli rastu misijske svijesti kod vjernika i povećali aktivnosti u župama.

Na susretu je zaključeno da je potrebno kroz upoznavanje i povezivanje s pojedincima stvarati pozitivno ozračje za nastanak novih misijskih zajednica. Istaknuto je da već postoji veliki broj onih koji po župama diljem Zadarske nadbiskupije duhovnom pomoći i materijalnom skrbi vode brigu o misijama po primjeru misijske zajednice u Župi sv. Ante na Smiljevcu u Zadru. Susret je završio slavljem mise u sjemenišnoj kapelici, izvijestili su iz Papinskih misijskih djela Zadarske nadbiskupije.