Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret europskih ravnatelja Papinskih misijskih djela u Budimpešti

Budimpešta (IKA)

Godišnji susret europskih ravnatelja Papinskih misijskih djela (PMD), koji se ove godine održao u Budimpešti, završio je u četvrtak 8. veljače navečer euharistijskim slavljem koje je predvodio apostolski nuncij u Mađarskoj nadbiskup Michael Wallace Banach. Na susretu su sudjelovali i nacionalni ravnatelji PMD-a u Hrvatskoj i BiH s. Ivana Margarin i mons. Luka Tunjić.

„Među nama postoji snažan duh solidarnosti i velikodušna otvorenost za razmjenu iskustava i resursa. Molitveni trenuci i svakodnevna euharistija tjeraju nas da se vratimo izvorima našeg misionarskog opredjeljenja“, objasnio je otac Anthony Chantry, nacionalni ravnatelj PMD-a za Englesku i Wales te kontinentalni koordinator za Europu. „Ove godine“, naglasio je vlč. Chantry, „posjetili su nas i predsjednik PMD nadbiskup Emilio Nappa te glavni tajnici Papinskog misijskog djela za širenje vjere (POPF) i Papinske misijske zajednice (PUM), što je obogatilo naš susret i povezalo nas i s ostalim dijelovima svijeta“.

Identitet, karizma i uloga PMD-a pojmovi su o kojima je, trećega dana rada, govorio glavni tajnik POPF-a o. Tadeusz Nowak, OMI. Ohrabrio je nacionalne ravnatelje da obrate pozornost na neke od najvažnijih elemenata koji su zajednički misijskom djelovanju svakog ravnatelja; među njima su univerzalnost misijskog poslanja, promicanje i oživljavanje misijskog duha u mjesnoj Crkvi, molitva kao prva „zadaća“ misija, priopćavanje aktivnosti PMD-a mjesnoj Crkvi te uloga nacionalnog ravnatelja PMD-a. „Služimo mjesnoj Crkvi. Tu smo da pomognemo biskupima, svećenstvu, redovništvu i laicima mjesne Crkve da ožive, potaknu i jačaju misijski duh u srcima vjernika. Važno je da izrazimo i pokažemo stvarnu želju pomoći mjesnoj Crkvi u izvršenju ove zadaće – službe evangelizacije“, istaknuo je o. Nowak.

Utjecaj sinodalnosti u obnovi PMD-a bio je glavni fokus generalnog tajnika PUM-a, fra Din Anh Nhue Nguyena, OFM Conv. Fra. Nguyen je prvo objasnio „proročanstvo“ sinodalnosti u Crkvi i osvrnuo se na sam pojam sinodalnosti. „Sinodalnost je specifičan način življenja i djelovanja Crkve, naroda Božjega, koji otkriva i konkretizira svoje zajedništvo kada se svi njegovi članovi okupljaju u zajednicu i aktivno sudjeluju u njezinom zajedništvu i evangelizacijskom poslanju. Stoga je ostvarenje sinodalne Crkve nužan preduvjet za novi misijski polet koji uključuje cijeli Božji narod”.

Na susretu je sudjelovala s. Ivana Margarin, nacionalna ravnateljica PMD u Hrvatskoj i mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj PMD u Bosni i Hercegovini. Tijekom susreta oboje ravnatelja podijelili su s ostalima situaciju u svojim zemljama i nastojanja nacionalnih uprava. Predstavili su svoja postignuća i naveli izazove s kojima se susreću. Osobito su naglasili da unatoč ekonomskim situacijama i iseljavanjima stanovništva hrvatski narod u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini ima veliku osjetljivost za one u potrebi i oduvijek gaji osobito zanimanje za djelovanje misionara te ih podržava duhovno i materijalno.