Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavlje Cvjetnice u Zadru

Zadar (IKA)

Na Cvjetnicu, Nedjelju Muke Gospodnje 24. ožujka, misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Misa je počela okupljanjem puka u crkvi sv. Marije kod zadarskih benediktinki gdje je mons. Zgrablić blagoslovio maslinove grančice, izvijestila je Zadarska nadbiskupija.

U crkvi sv. Marije đakon Tin Vidov navijestio je Evanđelje po Marku. Potom su se nadbiskup i puk uputili u procesiji s maslinovim grančicama prema katedrali sv. Stošije gdje je pjevana Muka našeg Gospodina Isusa Krista po Marku. Muku su pjevali đakon Vidov, Zdenko Stipčević, katedralni župnik Josip Radojica Pinčić i Katedralni zbor sv. Stošije. 

Na Cvjetnicu započinje Sveti Tjedan u kojem se predstavlja središnje otajstvo kršćanske vjere, rekao je nadbiskup, istaknuvši da je „Cvjetnica poput svečanih, velikih vrata kroz koja ulazimo u Veliki tjedan da bismo bili dionici bogatog duhovnog sadržaja koji nam on donosi“. 

U Velikom tjednu „Isus je krenuo prema vrhuncu svoga života, svoga djela otkupljenja čovjeka i svijeta i ispunjenju Očeve volje. Isus je odlučno krenuo prema Jeruzalemu da ispuni Pismo, da izvrši sve ono što je unaprijed o njemu izrečeno,  da izvrši sva Božja obećanja čovjeku, da ga razapnu na križu, prijestolju Božje ljubavi, s kojega će vladati kao Kralj – zauvijek. S križa će Isus privlačiti k sebi posrnulog čovjeka i cijelo čovječanstvo svih vremena, svih rasa i kultura, pozivajući sve na obraćenje, na prihvaćanje njegovog milosrđa i jasnog i snažnog poziva da prihvate i započnu proces otkupljenja koje je sadržano u čovjekovom odgovoru na bezuvjetnu i bezgraničnu Božju ljubav darovanu u križu Kristovu“, rekao je mons. Zgrablić.

Nadbiskup je podsjetio da je Isusov put prema Jeruzalemu, prema smrti i uskrsnuću,  počeo u Jerihonu. „Na putu iz Jerihona, od slavnog ulaska u Jeruzalem Isusa prati ‘veliko mnoštvo’. Na tom putu evanđelist Marko opisuje susret Isusa i slijepog prosjaka Bartimeja koji prosi pokraj puta. Bartimej, čuvši da Isus prolazi tim putem, ne nastavlja s prosjačenjem milostinje od mnoštva prolaznika kako bi osigurao sredstva za svoju egzistenciju, nego stane glasno vikati: „Sine Davidov, Isuse, smiluj mi se!“. Prolaznici pokušavaju utišati prosjaka, ali uzalud. Bartimej viče sve dok ga Isus ne pozive k sebi. „Što hoćeš da ti učinim?“, pita Isus prosjaka. Slijepac Bartimej, pun vjere i povjerenja prema Učitelju, izgovara ono što je najveća želja njegovog srca: „Učitelju moj, da progledam!“. Isus mu odgovara: „Idi, vjera te tvoja spasila!“. Vjera koja nas je okupila na spomen Isusove muke i krik naših duša koje Isusu vapi u želji da ‘progledamo’, da se ostvare duboke čežnje našega bića, neka i za nas bude spasonosna“, poručio je mons. Zgrablić.

Nadbiskup je potaknuo  da „i mi poput slijepca Bartimeja vapijemo Isusu da se i nama smiluje, da nam otvori ‘oči srca’ i Isusovim pogledom srca gledamo i ljubimo Oca nebeskoga, da Isusovim pogledom i srcem promatramo i prosuđujemo svakog čovjeka kojeg susrećemo na putu našeg života, da Isusovim srcem prihvaćamo cijeli svijet“. Činimo to s maslinovim grančicama u ruci „kao prosjaci mira, ljubavi i sreće, kao prosjaci bîti života, kao slijepci koji ne vide najveći životni dar koji je sadržan u Božjoj ljubavi darovanoj u Isusu, u njegovom krvavom znoju, u njegovim poniženjima, bičevanju, u njegovoj muci i smrti, njegovom križu i uskrsnuću“. 

Na ulasku u Jeruzalem, klicanje naroda Isusu „Hosana! Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje! Hosana u visinama!“ s palminim i maslinovim grančicama je „znak blagoslova koji sadrži ispunjenje Božjih obećanja koje je Bog dao Abrahamu i njegovom potomstvu. I mi Bogu istim riječima i u istom duhu izričemo naš blagoslov Bogu zato što je došao među nas, otkupio nas i vodi putem vječnosti i spasenja“, rekao je nadbiskup, istaknuvši da smo i mi pozvani biti blagoslov i slijediti Isusa koji nam nudi Božji blagoslov. 

„Pozvani smo slijediti Isusa u dubini i istini našeg života. U Velikom Tjednu Gospodin obnavlja za nas najveće darove koje možemo zamisliti: daruje nam svoj život, za nas predaje svoje tijelo da se bičuje, trnjem je okrunjen, na križu razapet; otvara svoje srce; za nas prolijeva svu svoju krv; daruje nam cijelu svoju ljubav“, naglasio je mons. Zgrablić, potaknuvši da na taj neizmjerni dar odgovorimo na primjereni način: „darom samoga sebe, našeg života, našeg vremena, naše molitve. Moramo biti u suodnosu s Isusom koji trpi, umire i uskrisava za nas. Nije dovoljno da u ruci držimo maslinove grančice, već je potrebno da grančice masline pretvorimo u ‘trofeje ljubavi’, trofeje pobjede nad mržnjom, netrpeljivošću, nemirom, svađama, razmiricama, razdorima i svakim oblikom nemorala. Na nama je da u Velikom tjednu, koji je i slika našeg života, prihvatimo križ, to jest ljubav, kao princip i opredjeljenje našega života, kako bismo nasljedovali Krista u njegovom djelu otkupljenja“, potaknuo je nadbiskup Zgrablić.

Naglasivši da je važno da budemo „obučeni u Krista“, čuvajući krsnu milost po kojoj smo nakalemljeni na Krista, nadbiskup je rekao da smo „pozvani rasti u svetosti, to jest u ljubavi i time napredovati na putu života. Sveti tjedan snažno nas poziva da rastemo u ljubavi. Napredovati u ljubavi znači napredovati u svetosti, u zajedništvu s Bogom, na koje smo svi pozvani. Neka nam Veliki Tjedan podari snage da vršimo Božju volju koja se sastoji u svakom činu ljubavi, dobrote i prijateljstva, mira i jedinstva, da budemo dio Božjeg plana“, poručio je nadbiskup Zgrablić, zamolivši da nam na putu života pomogne zagovor Marije koja je prihvatila i vršila Božju volju.

Foto: Ines Grbić // Cvjetnica u Zadru