Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogdan predvodio euharistijsko slavlje za pokojne i nestale branitelje te pripadnike Vojnog ordinarijata

Zagreb (IKA)

Misu zadušnicu za poginule i preminule hrvatske branitelje te za preminule vjernike, koji su pripadali Vojnome ordinarijatu predslavio je u četvrtak, 2. studenog u zavjetnoj crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu vojni ordinarij Jure Bogdan.

Uz mons. Bogdana koncelebrirali su generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, župnik don Pejo Orkić, don Damir Stojić, desetak svećenika te đakon don Ivo Šokčić.

“Nakon jučerašnje svetkovine Svih svetih, na Dušni dan sjećamo se onih koji su otišli pred nama u vječnost. Danas se posebno sjećamo svih poginulih, preminulih i nestalih branitelje, jednako kao i svih pokojnih iz naše obitelji”, istaknuo je mons. Bogdan.

Tumačeći nastanak svetkovine Svih svetih, ali i Dušnog dana, propovjednik je objasnio da Spomen svih vjernih mrtvih seže do samih početaka kršćanstva. “Prvi kršćani su u prvom stoljeću preuzeli od grčko – rimske kulture običaj pohoda groblja, ali su odbacivali obredna naricanja i gozbe na grobovima”, naglasio je.

Godišnji spomen svih vjernih mrtvih u Katoličkoj Crkvi ustalio se početkom 11. st. u samostanima diljem Francuske te se proširio po cijelom svijetu.

Govoreći o smrti i o tome kako je suvremeni čovjek poima, propovjednik je istaknuo kako moderne znanosti nastoje odgoditi trenutak smrti. “Ipak, ona je neizbježna, i razumljivo je da taj trenutak želimo da bude što bezbolniji. Željeli bismo jednostavno zaspati i više se ne probuditi, ne bismo htjeli velike tegobe kako za sebe, tako i za svoje bližnje”, kazao je.

“Duhovni oci su isticali da je trenutak prijelaza u vječnost najvažniji dio čovjekova života, a taj nas trenutak nikada ne bi smio iznenaditi”, objasnio je biskup.

“Sjeti se da si smrtan – pozdrav je kojim su se pozdravljali rimski generali, a to je prihvatila stara kršćanska duhovnost”, podsjetio je.

Nastavljajući govor o smrti, propovjednik je istaknuo kako ni jedan živući čovjek nema iskustvo smrti, te nam shodno tome, o njoj ne može ništa niti reći. “Iskustvo umiranja imaju mnogi, ali ne i smrti”, poručio je.

Dušni dan prožet je vjerskim istinama vjere o vječnom životu. Vjerujemo da nas je Bog zamislio i stvorio te da on određuje našu životnu sudbinu. On drži konce našega života, u svojim rukama i svojoj promisli. Bog poznaje najskrovitije misli mene i svakoga čovjeka pojedinačno.

“Dušni dan prožet je i osjećajima koji se ujedinjuju u kršćanskoj vjeri i nadi. Ishodište vjere i nade je Kristovo uskrsnuće. Život je trajni ispit zrelosti, provjeravanje vjernosti i naučenoga gradiva”, rekao je.

Na tom tragu, naglasio je da ništa dobra i lijepa što je čovjek ostvario i iskusio za života neće propasti. Objasnio je to riječima da svi mi osjećamo da život nestaje.

“Čovjek je samo dašak, prolazi kao sjena. Gomila bogatstvo, a ne zna tko će ga baštiniti”, zaključio je.

Nakon euharistijskog slavlja, biskup se u zajedništvu sa svećenicima i vjernicima uputio do spomen obilježja “Pieta Croatica”, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

https://ika.hkm.hr/galerije/foto-euharistijsko-slavlje-za-pokojne-branitelje-i-pripadnike-vojnog-ordinarijata-2/