Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa i zatvaranje 64. međunarodnog vojnog hodočašća

Lurd (IKA)

Posljednji dan 64. međunarodnog vojnog hodočašća u Lurd (PMI), nedjelja 26. svibnja, započeo je međunarodnim euharistijskim slavljem u bazilici sv. Pija X. Misu je predvodio Papin izaslanik i tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher u zajedništvu s vojnim biskupima među kojima su bili i vojni ordinarij u RH Jure Bogdan i vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, drugim vojnim i policijskim kapelanima i svećenicima.

U propovijedi je mons. Gallagher rekao: „Papa Franjo izražava svoje zajedništvo s vama u molitvi i potiče vas da produbite svoju vjeru. Crkva danas slavi svetkovinu Presvetog Trojstva. Najvažnija stvar je ne toliko pokušati shvatiti otajstvo Presvetoga Trojstva, koliko ući u otajstvo kroz kontemplaciju i molitvu, kao što je Djevica Marija činila čitav svoj život“.

„Sveto pismo otkriva nam Božju neprestanu ljubav prema svome narodu čije patnje On vidi i dijeli. Bog dolazi među nas kako bi nam ponudio svoju ljubav i oslobodio nas ropstva tame. Po našem krštenju, potvrdi i euharistiji, Bog ulazi u naš život i donosi plodove duši koja ga prihvaća, tj. riječima Isusa Krista: ‘Ako me tko ljubi, čuvat će moje zapovijedi i moj Otac će ljubiti njega i k njemu će doći i u njemu se nastaniti’. Dragi prijatelji, u Lurdu su vam vrata vjere širom otvorena. Razmatrajte Djevicu Mariju! Hranite svoju vjeru Riječju Božjom i sakramentima! Ne bojte se ispovijedati svoju vjeru u Boga Oca, Sina i Duha Svetoga“.

Na misi su, među mnoštvom sudionika 64. međunarodnog vojnog hodočašća sudjelovali i hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U popodnevnim satima održana je svečana ceremonija kojim je zatvoreno 64. međunarodno vojno hodočašće. Zatvaranje je započelo svečanim ulaskom počasnih gardi svih zemalja sudionica sa stjegovima i uz pratnju vojnih orkestara. U jednome dijelu programa, razni sudionici međunarodnog vojnog hodočašća svjedočili su o tome što za njih znači hodočašće u Lurd i koji su sve plodovi vojnog hodočašća u Lurd. Simboličnim gašenjem zavjetne svijeće završilo je u 64. PMI i potom najavljeno da će se iduće 65. međunarodno vojno hodočašće održati od 16. do 18. svibnja 2025. godine.