Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Huzjak slavio misu polnoćku u Bjelovaru

Bjelovar (IKA)

Bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak predslavio je u nedjelju 24. prosinca misu polnoćku u katedrali svete Terezije Avilske u Bjelovaru, izvijestila je Bjelovarsko-križevačka biskupija.

Biskup Huzjak polnoćku je predslavio uz suslavlje katedralnog župnika vlč. Branka Fresla, ekonoma biskupije preč. Josipa Stipančevića te sudskog vikara vlč. Antuna Faltaka.

Na početku, biskup Huzjak pozvao je okupljene vjernike na radost u noći Kristova rođenja radi pažnje koju Bog pokazuje čovjeku kroz utjelovljenje svoga Sina. Ta svijest, da je Bog sišao k nama, donosi božji poziv, a traži naš odgovor na tu božju ljubav, dodao je.

Biskup je rekao kako u toj noći „razmišljamo i o našim obiteljima, o tome koliko one pokazuju toplinu i dobrotu one nazaretske obitelji. Razmišljamo i o Crkvi koja svim narodima naviješta Radosnu vijest. Razmišljamo i o našoj dragoj domovini, koliko će ljudi u njoj moći doživjeti prisutnost božju. Razmišljamo i o svijetu u kojem ima toliko zla i ubijanja“

U propovijedi je biskup podcrtao riječi proroka Izaije koji spominje „privrženu božju ljubav prema čovjeku“. Citirao je sv. Augustina koji je pozivao vjernike riječima: „Čovječe, probudi se i shvati da nisi sam, shvati da je Bog pogledao na Zemlju i dopustio da se Život rodi na Zemlji“.

„Taj poziv svetog Augustina, kao i poziv proroka Izaije, daju nam razmisliti o našem životu. U ovoj tako svečanoj, lijepoj i toploj, tako privrženoj noći, sve je priređeno kako bi moglo dati slavu Bogu. Iako često svijet oko nas živi neki svojim životom i vođen je nekim drugim motivima i vrijednostima, unatoč tome, mi ne zaboravljamo ono bitno i temeljno, a to je Dijete rođeno u Betlehemu i položeno u jaslice“, istaknuo je.

Biskup je napomenuo kako izraz „privržena ljubav Božja“ na osobit način govori o tome da „ljubav kojom nas Bog ljubi nema uvjeta, On ispunja ljudsko srce bez ikakve želje da ga posjeduje ili zauzme. Stoga je mjerilo našega života upravo Dijete rođeno u Betlehemu. Bog nas neprestano zove da svoj život i svoje srce mjerimo prema njemu“.

Na kraju euharistijskog slavlja svim okupljenima obratio se katedralni župnik vlč. Branko Fresl koji je svim župljanima, svim okupljenim vjernicima te biskupu čestitao Božić, ali i zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi slavlja.

Slavlju u katedrali prisustvovao je i otac Stefan Maksimović, paroh pravoslavne župe Svete Trojice u Bjelovaru koji je svim okupljenima čestitao Božić, sa željom da „Gospod, bogomladenac“, obdari sve svojim darovima. Izrazio je radost što već treću godinu, otkako je došao u Bjelovar, može dijeliti radost Božića s vjernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru, izvijestila je Bjelovarsko-križevačka biskupija.