Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Mrzljak pohodio bolnicu u Klenovniku

Klenovnik (IKA)

Varaždinski biskup Josip Mrzljak tradicionalno je povodom Svjetskoga dana bolesnika pohodio u nedjelju 17. veljače Specijalnu bolnicu za plućne bolesti i tuberkulozu u Klenovniku i u bolničkoj kapeli predslavio misno slavlje.

Koncelebrirali su domaći župnik župe Presvetog Trojstva u Klenovniku, ujedno i bolnički dušobrižnik vlč. Josip Jagarčec, vlč. Ivan Kljunić koji trenutačno u Klenovniku pomaže župniku, te biskupov tajnik vlč. Marko Domiter.

Prije samog misnog slavlja glavna sestra bolničke službe u Klenovniku Mirjana Geci uime djelatnika bolnice, bolesnika i njihovih obitelji zaželjela je svima dobrodošlicu i zahvalila biskupu Josipu Mrzljaku na njegovu pastirskom pohodu, kao i vlč. Jagarčecu na njegovoj redovitoj brizi o duhovnom zdravlju pacijenata klenovničke bolnice. Pritom je istaknula kako je u bolnici smješteno oko 180 bolesnika, od čega je najveći broj onih starije životne dobi, no ima nažalost i onih u mlađim godinama života.

„Svi znamo da je hrvatsko stanovništvo sve starije, jedno od najstarijih u Europi, a u našoj praksi to itekako jako osjećamo. To je veliki društveni problem, sociološki, ekonomski ali i epidemiološki.

Mi koji radimo u sustavu zdravstva sve smo više opterećeni, zahtjevi posla su sve veći, a nažalost, kao što možemo vidjeti iz medija, izloženi smo verbalnim, ali i fizičkim agresijama. U takvim uvjetima fizičke i psihičke iscrpljenosti zdravstvenih radnika i njima je potrebna medicinska pomoć, a nažalost u takvim situacijama događaju se i pogreške“, Geci, dipl. med. teh., te zahvalila svim zaposlenicima Opće bolnice Varaždin na njihovu izuzetnom trudu i požrtvovnosti, a zahvalila je i biskupu, kazavši da je i njima koji tu rade, kao i svim bolesnicima, potrebna riječ utjehe.

Na početku misnog slavlja biskup je podsjetio da su uvodnom pjesmom posvećenoj Majci Lurdskoj obilježili Svjetski dan bolesnika i zdravstvenih djelatnika koji se slavi po želji svetog pape Ivana Pavla II. „Tako se i mi tradicionalno sabiremo ovdje u Klenovniku da molimo za sve bolesnike i medicinsko osoblje“, rekao je u uvodu biskup Mrzljak.

U homiliji biskup je istaknuo kako je važan dio mise slušanje i usvajanje Božje riječi. „No važno je slušati što nam ta Božja riječ govori. Ona nije samo izgovorena prije 2000 godina, već je Božja riječ živa i danas nam nešto poručuje. Slušali smo odlomak iz evanđelja u kojem možemo vidjeti razlike između siromaštva i bogatstva. Blago siromasima! Mi ljudi bismo odmah pitali – pa kako? Što siromah može učiniti? No, dakako da treba razumjeti što to znači biti siromah.

Siromah je onaj koji osjeća da mu nešto treba, da je potreban nekoga ili nečega. Ne radi se samo o materijalnom siromaštvu, već o čovjekovoj spoznaji da sam sebi nije dostatan.

Sveti Luka dalje govori ‘jao vama bogataši, imate svoje zadovoljstvo’. Bogataš posjeduje materijalna dobra i misli da mu više ništa ne treba te ne razmišlja da su mu uz to potrebni Bog i neke druge vrijednosti“, poručio je biskup Mrzljak, dodavši kako bismo upravo o tim vrijednostima mogli nešto naučiti iz ovogodišnje poslanice pape Franje za 27. svjetski dan bolesnika, čije je odabrane dijelove biskup vjernicima pročitao na misi te o njima promišljao.

„Sveti Otac svake godine odabire jedno mjesto u kojem će se posebno proslaviti Svjetski dan bolesnika, a ove godine je to bila Kolkata u Indiji, upravo tamo gdje je Majka Terezija započela svoje djelovanje. Djelo Majke Terezije proširilo se te se danas Misionarke ljubavi – sestre Majke Terezije brinu o bolesnicima po cijelome svijetu“, poručio je biskup, a propovijed je završio molitvom svetog Ivana Pavla II. za bolesne i umiruće.

Vlč. Jagarčec je kao domaćin na kraju misnog slavlja zahvalio biskupu Mrzljaku na tradicionalnom pohodu kao i braći svećenicima, pjevačima, svom medicinskom osoblju, bolesnicima, župljanima, te vjernicima pristiglim na misno slavlje.

Ključne riječi:
bolnica Klenovnik Mrzljak