Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević čestitao Kurban bajram Islamskoj zajednici u Hrvatskoj

Požega (IKA)

Prigodom Kurban bajrama požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, uputio je predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji Azizu Hasanoviću čestitku.

Čestitku prenosimo u cijelosti:

„Od srca i s radošću čestitam Kurban-Bajram Vama, cijenjenim suradnicima i svim vjernicima Islamske zajednice u Hrvatskoj. Ibrahimovo – Abrahamovo žrtvovanje kurbana, kojeg se islamski vjernici spominju na Kurban-Bajram, ima snažnu poruku kako za muslimane tako za Židove i kršćane. Naime, Bog kuša Ibrahima – Abrahama i njegovu spremnost da mu žrtvuje sina te na njegovu potpunu vjerničku poslušnost odgovara zabranom da to učini, i određuje da mu za žrtvu prinese ovna. Bog ne želi žrtvovanog, nego oslobođenog čovjeka! Kršćani u Isusu Kristu prepoznaju Boga koji – ne samo da ne traži da mu se žrtvuje čovjeka – nego On žrtvuje sebe za ljude i njihovo oslobođenje od grijeha i smrti.

Dok islamski vjernici, prigodom Kurban-Bajrama, slijedeći Ibrahimov – Abrahamov primjer, prinose Bogu kurban, klanjaju se Svevišnjemu i daruju svoje ukućane, susjede, prijatelje i siromašne žrtvovanim mesom i drugim dobrima, svjedoče na svoj način u našem društvu Božje milosrđe prema čovjeku, promiču zajedništvo i međusobno poštovanje. – Bajram Šerif Mubarek Olsun“, piše biskup Škvorčević.