Budi dio naše mreže
Izbornik

Glazbeno društvo „Brody“ iz Ukrajine pohodilo Hrvatsku

Split/Križevci/Slavonski Brod (IKA)

Glazbeno društvo „Brody“, iz mjesta Brodya u Ukrajini, pohodilo je od nedjelje 24. do utoraka 26. rujna Split, Križevce i Slavonski Brod gdje su pjevali na svetim liturgijama i održali prigodne koncerte, izvijestila je Križevačka eparhija.

Glazbeno društvo „Brody“ se sastoji od Zbora crkve Ukrajinskog centralnog društva „Brody“, Dječje skupina bandurista „Rodzinka“ i Vokalne skupine „Megabajti ljubavi“. Misija pohoda toga kulturno-umjetničkog društva Hrvatskoj je potaknuti ljude na zajedništvo radi općeg dobra, prikupiti donacije za ratom pogođenu Ukrajinu te skrenuti pozornost na one koji su najveće žrtve rata u Ukrajini – djecu.

U Splitu su, u nedjelju 24. rujna, pjevali na svetoj liturgiji koju je služio splitski grkokatolički župnik Župe Krista Spasitelja otac Zenjo Zastavni, u suslavlju sa župnikom župe Brody u Ukrajini ocem Ruslanom Zhyhiljem. Nakon liturgije Kulturno-umjetničko društvo „Brody“ izvelo je na splitskom Peristilu koncert pod nazivom „Zajedno smo mnogo jači“.

Najprije je nastupila dječja pjevačka sekcija „Megabite ljubavi“ koja je izvela tradicionalne ukrajinske pjesme na suvremen način zajedno sa sekcijom mladih bandurista „Rodzinka“. Nakon njih nastupio je zbor „O. Mihajla Osadca“ s izvedbom pjesme „Bože čuvaj Hrvatsku“. Katedralni župnik o. Ante Mateljan proveo je goste iz Ukrajine kroz splitsku katedralu sv. Dujma i ugostio ih na ručku. Koncert je nastavljen u galeriji „Prokultura“.

U ponedjeljak 26. rujna članovi društva pohodili su sjedište Križevačke eparhije te u križevačkoj katedrali Presvete Trojice pjevali na svetoj liturgiji koju je služio vladika križevački Milan Stipić, zajedno s njihovim župnikom i drugim svećenicima. Nakon liturgije, u Maloj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima, Glazbeno društvo „Brody“ održalo je prigodni koncert.

U utorak 27. rujna društvo je pohodilo grkokatoličku Župu Uzvišenja sv. Križa u Slavonskom Brodu gdje je liturgiju predvodio slavonski dekan o. Nikola Stupjak, zajedno s drugim svećenicima. Njihov župnik o. Ruslan zahvalio je domaćim vjernicima za sav trud oko njegovanja svog identiteta i vjere, nazivajući ih apostolima po uzoru na apostola i evanđelista Ivana, čiji je blagdan toga dana proslavljen.

Druženje je nastavljeno i nakon svete liturgije obilaskom grada i koncertom. U pjevanju i nastupima su se istaknuli solisti laureati međunarodnih vokalnih natjecanja Eliza Logvynenko, Artem Vavrynchuk i Oleksandr Ossas, a društvo vodi i pjevanjem dirigira maestra Halyna Gavrylyuk, izvijestila je Križevačka eparhija.