Budi dio naše mreže
Izbornik

Ivan Topolnjak proslavio zlatnu misu u Savskom gaju

Zagreb (IKA)

Umirovljeni svećenik Ivan Toponjak predslavio je u nedjelju 25. lipnja 2023. zlatnu misu u Župi Svetih anđela u zagrebačkom Savskom gaju.

U homiliji se predslavitelj prisjetio svoga životnog puta tijekom pedeset godina svećeništva. Istaknuo je da je kad svećenik doživi da može zahvalno slaviti svetu misu o pedesetoj obljetnici svoga ređenja, odnosno „zlatnu misu“, to velik Božji dar i posebna Božja milost za samog slavljenika.

Poručio je svojim nekadašnjim župljanima da se raduje svakoj obitelji koja se nastani u Savskom gaju, te da trebaju cijeniti svoju vjeru i umrijeti za nju jer samo vjera daje snagu.

Zahvalni govor održala je župljanka Josipa Galić. „Osvrnemo li se sad i pogledamo u retrovizor vašeg života, možemo reći da je vaš život i rad vaša najveća propovijed. Danas mi zahvaljujemo dragom Bogu i sv. Ivanu Krstitelju za vaših 50 godina služenja, svećeništva. Znali ste govoriti: žetva je velika, a radnika je malo. Preostaje nam ono što ste nam uvijek znali govoriti: molite, molite za svećenička zvanja, neće vam imati tko govoriti misu. Danas kad slavimo vaš veliki jubilej, svjesni smo vaših riječi, ali i zahvalnosti za vaša djela milosrđa. Bili ste prvi među nama upravo u onoj Božjoj: ‚Ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe.‘ A ja bi se usudila reći da vama više pristaju riječi sv. Augustina: ‚Ljubi i čini što hoćeš.‘ Ljubeći svakoga onog tko vam je bio poslan u život.“

Na kraju slavlja slavljenik je zahvalio svim dobrim ljudima koji su bili uz njega tijekom 50 godina svećeništva, a najveću zahvalu izrekao je dragom Bogu bez kojeg ništa ne bi bilo moguće.

Misu su suslavili župnici iz Novozagrebačkog dekanata, privremeni župni upravitelj vlč. Matija Knok, vlč. Petar Belina, upravitelj svećeničkog Doma sv. Josipa mons. Juraj Jerneić, dekan preč. Vjekoslav Jakopović i ostali svećenici.

Pjevanje su predvodila sva tri župna zbora, pod vodstvom prof. Tee Malek Vrkljan.