Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" prvi put otvorena u Međimurju

Čakovec (IKA)

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademske slikarice Eve Vukine otvorena je u rodnom gradu slikarice, u atriju Muzeja Međimurja Čakovec 9. travnja. Izložba broji četrdesetak slika hrvatskih svetaca i blaženika u tri različite tehnike – akrilu, akvarelu i olovci.

Organizator izložbe je Galerija „Martin Borković” Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu, čiji je rektor mons. Antun Sente ml. povodom otvorenja izložbe u Čakovcu istaknuo da Eva, oslikavajući hrvatske svece, prezentira različite vrste motiva i otkriva novu dimenziju svetaca koji su nam u ovom vremenu poticaj, snaga i putokaz.

„Prije 351 godine upravo na ovom mjestu oprostio se Petar Zrinski od svoje Katarine kojoj je godinu dana kasnije prije smaknuća uputio ono prekrasno pismo ‘Moje serce’. Vjerojatno je na sličan način to učinio sa svojom obitelji Fran Krsto Frankopan na Dubovcu od kuda ja dolazim. Za njihov život uvelike se zalagao tadašnji zagrebački biskup Martin Borković koji je i zaslužan za ostatak banske uprave. Taj je Martin Borković nakon spomenutih tragičnih događaja za hrvatski narod preporučio hrvatskim sabornicima da izaberu svetog Josipa za nebeskog zaštitnika što su oni i učinili. Kao što je u ono teško vrijeme Martin Borković pozivao sabornike na molitvu i utjecanje svetom Josipu za ostanak i boljitak Hrvatskog naroda tako i danas mlada umjetnica Eva Vukina svojim slikanjem hrvatskih svetaca i blaženika poziva sve nas na molitvu hrvatskih duhovnih velikana za prestanka pandemije, popravljanje i liječenje rana potresa te za boljitak cijelog hrvatskog naroda” kazao je mons. Sente.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” prvi put otvorena u Međimurju

Županu Međimurske županije Matija Posavec otvorio je izložbu te je tom prigodom čestitao mladoj sugrađanki te istaknuo kako na svom akademskom putu ima veliku podršku obitelji, a siguran je da Evu čeka još mnogo prekrasnih i uspješnih izložbi i projekata. Ovo je, ujedno, odlična uvertira u događanja povodom Dana Međimurske županije i skorašnji završetak radova na fortifikaciji Starog grada Zrinskih, poručio je.

Izložba Eve Vukine prva je ovogodišnja izložba u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec, što je istaknula ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” prvi put otvorena u Međimurju

Na programu otvaranja glazbeno su nastupili Vukinina braća i sestre, kojima se, kao i svima koji su pomogli oko otvorenja izložbe zahvalila.

Izložba se može razgledati do 9. svibnja.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” prvi put otvorena u Međimurju