Budi dio naše mreže
Izbornik

Merčevo proslavljeno u zagrebačkom Španskom

Zagreb (IKA)

U Župi bl. Ivana Merza u zagrebačkom Španskom svečano je, u srijedu 10. svibnja, na otvorenom proslavljena svetkovina bl. Ivana Merza. Misno slavlje predvodio je župnik u Kočerinu fra Mario Knezović, izvijestili su iz Župe.

Fra Mario je u propovijedi rekao da je Ivan Merz prototip blaženika koji je potreban današnjem suvremenom vremenu. „Ja vama kažem, žurnije malo, budite apostoli, a Ivan Merz je apostolat naglašavao. Pođite ovim svijetom i navješćujte Isusa Krista raspetoga, jedinog Spasitelja svijeta. To je zadatak koji je shvatio i razumio naš uzornik i blaženik Ivan Merz“, istaknuo je.

„Njega je zanimala ona stvar koju nam je Isus ostavio u zadaću. Znate li, kršćanski puče, što je tvoja i moja zadaća? Budite sveti i savršeni i ništa manje od toga. Ivan Merz je to činio i zato je mogao braniti crkvu, i to ne deklarativno, nego životom. On kaže: ‘Najveća stvar koja postoji jest Crkva, a u crkvi Euharistija, a u euharistiji Pretvorba’. Ivan Merz je neizmjerno štovao Gospu. Rekao je: ‘Kad vam je teško, uzmite krunicu. ona će vas utješiti i dati vam snagu da sve mirno možete nositi’“, istaknuo je. Upitavši vjernike gdje su im krunice, fra Mario je naglasio da krunica nije suvenir. „Krunica je put razmatranja otajstava života Isusa Krista s Marijom i po Mariji. Po Mariji do Isusa“, istaknuo je fra Mario.

Za proslavu župne svetkovine župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom. Prvi dan priprave misu predvodio je vlč. Angelo Maly, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sljedeća dva dana priprave predvodio je fra Mario Knezović. Na sve dane priprave okupilo se mnoštvo vjernika na otvorenom župnom zemljištu kojeg župljani zovu „Zelena katedrala“. Župna zajednica pune tri godine slavi mise na otvorenom po svim vremenskim uvjetima, usrdno se moleći za izgradnju svoje crkve.

Misna slavlja pjevanjem su animirali župni zborovi: zbor mladih „Put K Suncu“, Mješoviti župni zbor, a gostovao je i Muški vokalni ansambl Špansko, izvijestili su iz Župe.