Budi dio naše mreže
Izbornik

Misu za branitelje u crkvi Sveta Mati slobode predvodio vojni biskup Jure Bogdan

Zagreb (IKA)

Svetu misu zadušnicu povodom 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije "Bljesak" za sve poginule, preminule i nestale branitelje te sve žrtve Domovinskog rata 1. svibnja je u crkvi Sveta Mati slobode u Zagrebu predvodio vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan, u zajedništvu s nekoliko vojnih i policijskih kapelana.

Biskup Bogdan u homiliji je podsjetio da je već 26 godina prošlo od akcije Bljesak kojom su oslobođena okupirana područja Zapadne Slavonije. Zbog toga je dan kasnije za osvetu raketiran Zagreb, kada je smrtno stradalo sedmero, a ranjeno više od 200 osoba. Spomenuo se i dvanaestorice redarstvenika ubijenih u Borovom Selu prije točno trideset godina. Ali, kako je rekao, “ujedinjuje nas ista zahvalnost i ljubav za naše hrvatske branitelje, vojnike i redarstvenike, koji su hrabro izložili svoje zdravlje, pa i same živote, kako bismo mogli živjeti u miru i slobodi. Zahvalnost dobročiniteljima spada u kreposti; a kao kršćani, činu i osjećajima zahvalnosti dodajemo i naše molitve.”

Ističući da u misi molimo i za naše neprijatelje, jer kao kršćani želimo da se svi ljudi spase, naglasio je da se budućnost Hrvatske, Europe i svijeta ne može graditi na lažima i nepravdama, na izjednačavanju napadača i napadnutog, počinitelja i žrtve: “Pomirenje i miran suživot iziskuju priznanje istine, prihvaćanje krivice i spremnost na praštanje. Ovu 26. obljetnicu slavimo ponosno i čiste savjesti – i u poniznosti, bez trijumfalizma ili želje za osvetom. Ne dopustimo da mržnja i želja za osvetom ovladaju našim srcima!”, upozorio je propovjednik.

Citirajući odlomak iz Druge poslanice Korinćanima svetoga Pavla, kojega je Barnaba doveo među učenike, biskup Bogdan je podsjetio da nam “naša časovita nevolja donosi obilato, sve obilatije, breme vječne slave.” Kako je rekao, “naša časovita nevolja sastoji se u posljednjoj godini, sve dosad, od pandemije i svih posljedica na duhovnom, društvenom, političkom i gospodarskom području. Prije 26 godina bio je to Domovinski rat koji je, Bogu hvala, okončan uspješnim akcijama ‘Bljesak’ i ‘Oluja’.”

Podsjećajući kako kao kršćani imamo potencijal biti ‘sol zemlje’, mons. Bogdan sve je pozvao da oplemene te ljudskošću i milosrđem prožmu raznolika područja ljudskoga života svojim društvenim i osobnim ulogama i dužnostima: “Kao očevi i majke u svojim obiteljima; kao odgojitelji, učitelji i profesori u odgoju i školstvu; kao radnici, zaposlenici i poduzetnici u svijetu gospodarstva; kao vojnici i redarstvenici na području javnoga reda, mira i sigurnosti, kao javni djelatnici na području društvenog života. “Vjernici se laici nalaze na prvoj crti crkvenoga života’, kaže Katekizam Katoličke Crkve, ‘i po njima je Crkva životno počelo ljudskoga društva’.”

Na kraju je pozvao da se zahvalnost pretvori u djelotvornost, u spremnost na osobno zalaganje i žrtvu poradi općega dobra: “Crpeći snagu i nadahnuće iz zajedništva s Kristom, možemo na mnogim područjima svakodnevnoga života unijeti više bratske ljubavi, jedinstva, iskrenosti, solidarnosti i nade u ovaj svijet. Svijet to od nas očekuje, osobito u ovoj krizi i u razdoblju što slijedi.”
Nakon misnoga slavlja izaslanstva Hrvatskoga sabora i Vlade te vojnih vlasti položili su vijenac kod spomenika Pietà Croatica na istočnoj strani svetišta.

Izaslanstva Vlade i Sabora polažu vijenac, Sveta Mati slobode, Zagreb, 1. svibnja 2021. / Foto: Hrvoje Josip Bišćan

Polaganje vijenca za poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje i sve žrtve Domovinskog rata, Sveta Mati slobode, Zagreb, 1. svibnja 2021. / Foto: Hrvoje Josip Bišćan

Položen vijenac ispred spomenika Pieta Croatica, Sveta Mati slobode, Zagreb, 1. svibnja 2021. / Foto: Hrvoje Josip Bišćan