Budi dio naše mreže
Izbornik

Na HKS-u otvorena izložba „Neizdane diplome“ posvećena poginulim ukrajinskim studentima

Zagreb (IKA)

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu održano je u srijedu 24. siječnja otvorenje izložbe „Neizdane diplome“ posvećene poginulim studentima u ruskoj agresiji na Ukrajinu, izvijestio je Ured za odnose s javnošću HKS-a.

Inicijator projekta „Unissued Diplomas“ je Ukrajinsko-kanadski studentski savez, a izložbu je izradilo više od 50 autora – studentica i studenata iz Ukrajine i bliskih zemalja koji su željeli prikazati priče onih mladih koji su izgubili život uslijed ruske invazije Ukrajine. Izložba je, osim na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, predstavljena na više od 45 sveučilišta diljem svijeta kao npr. u Japanu, Australiji i Kanadi, Danskoj, Irskoj, Norveškoj, SAD-u i Indiji.

Izložbu su otvorili rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i student komunikologije s Ukrajinskog katoličkog sveučilišta Mykhailo Dziubii koji je ujedno i jedan od autora izložbe te trenutno boravi na Erasmus razmjeni na HKS-u.

Rektor Tanjić u obraćanju je istaknuo kako bi bilo najbolje kada se takva izložba uopće ne bi trebala održati, tj. kada ne bi bilo poginulih studenata u ruskoj agresiji na Ukrajinu. „Ova izložba na prvi pogled prikazuje lijepe, mlade, nasmijane ljude, sretne što su primili diplomu, no taj prvi dojam nestaje čim ugledamo mladiće u vojnoj odori i pročitamo prve rečenice izložaka. Izložba prikazuje tugu – tugu zbog njihovih izgubljenih mladih života, zbog boli koje su proživjele njihove obitelji, gubitka koji su osjetili njihovi prijatelji, profesori i svi drugi im bliski. Baš je zato i nužno o ovome razgovarati i osvijestiti se da je rat u Ukrajini i dalje prisutan, da i dalje traje”, istaknuo je rektor Tanjić.

Spomenuvši da se bliži druga obljetnica rata u Ukrajini, rektor Tanjić je istaknu da će izložba ostati otvorena do kraja veljače. „Izložba će biti otvorena punih mjesec dana kako bi svi oni koji dolaze na Sveučilište mogli pogledati izložbu i osvijestiti si koliko smo sretni što naši studenti studiraju u miru, što imamo promocije na kojima studentima predajemo diplome. Počašćeni smo što imamo prigodu biti domaćini izložbe i što i na ovaj način možemo pokazati koliko smo svjesni svih nedaća koje nosi rat i koliko podržavamo Ukrajinu u njezinim nastojanjima da postane ponovno zemlja mira, a ovom prigodom želio bih zahvaliti našem studentu Mykhailu na inicijativi da se izložba otvori upravo na našem Sveučilištu”, rekao je rektor Tanjić.

Student Mykhailo Dziubii, koji je ujedno i jedan od autora izložbe, istaknuo je dva glavna cilja izložbe. „Prvi cilj je osigurati da se naše kolegice i naši kolege nikada ne zaborave, jer ljudi zaista umiru tek kada se o njima prestane govoriti. Drugi cilj je nastaviti kontinuirano podržavati Ukrajinu dok se bori protiv ruske agresije. Dakle, ne zaboraviti mrtve i nastaviti podržavati žive”, zaključio je Dziubii.

Izložba prikazuje 36 diploma, fotografija i kratke priče o životima, snovima i aspiracijama mladih studentica i studenata koji su poginuli u ruskoj agresiji na Ukrajinu. Više o projektu možete pronaći ovdje, izvijestio je Ured za odnose s javnošću HKS-a.