Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan 17. Festival Dobrog Pastira u Varaždinu

Varaždin (IKA)

17. Festival Dobroga Pastira održan je u nedjelju, 21. travnja, u varaždinskoj crkvi Dobroga Pastira, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Festival se već tradicionalno održava na Nedjelju Dobroga pastira i Svjetski dan molitve za zvanja. Ove godine okupio je oko 250 sudionika: pjevača, svirača, glazbenika koji su pjesme izvodili solo i zborski. Neki izvođači nastupaju tradicionalno, iz godine u godinu, a neki su se ove godine odazvali prvi put. Tako je festival duhove glazbe okupio vjernike i glazbenike iz Varaždinske biskupije, od Varaždina i okolice do Podravine i Međimurja. 

Festival je otvorio varaždinski biskup Bože Radoš koji je na početku festivala sve pozdravio i izrazio radost zbog proslave Svjetskog dana molitve za zvanja na način da se Boga hvali i slavi i pjesmom te je zajedno s okupljenima izmolio molitvu za duhovna zvanja.

Uslijedio je nastup izvođača, među kojima su bila i dva gosta. Već tradicionalno na Festivalu nastupa urednik glazbenog programa Hrvatskoga katoličkog radija Slavko Nedić, koji podržava festivale duhovne glazbe, a na mnogima i nastupa, posebice sa svojim dvjema kćerima, odnosno grupom RiM. Ove godine izveo je dvije pjesme te kratko svjedočio o svom 50-godišnjem glazbenom putu.

Drugi gost Festivala bio je svećenik i glazbenik vlč. Ljubo Vuković, podrijetlom iz Međimurja, koji je na službi u Zagrebačkoj nadbiskupiji, točnije na Kustošiji. On je između svojih dviju izvedbi, svjedočio o svećeničkom pozivu i životu te potaknuo obitelji da mole za zvanja. Istaknuo je kako se svećenička i redovnička zvanja rađaju upravo u obiteljima te je stoga važna obiteljska molitva i svjedočanstvo vjere najprije u obitelji. Ohrabrio je mlade ljude da se odazovu pozivu ako čuju, osjete da ih Bog zove. Svjedočio je da je u mladosti birao između svećeništva i glazbe te da mu je teško bilo donijeti odluku jer je mislio da će izgubiti glazbu ako odabere duhovni poziv. Danas je, istaknuo je, radostan i zadovoljan i svećenik i glazbenik. I njemu je, kao i Nediću, uručena zahvalnica.

Posebna zahvala uručena je dosadašnjem organizatoru Festivala i povjereniku za duhovna zvanja vlč. Siniši Dudašeku koji nije dopustio da se Festival ugasi, nego je poticao njegovo održavanja. Festival je molitvom zaključio vikar za kler Varaždinske biskupije preč. Anđelko Košćak, a završnu pjesmu „Krist na žalu“ otpjevali su svi sudionici zajedno. Nakon Festivala druženje sudionika i posjetitelja nastavljeno je uz okrjepu ispred crkve. 

Na festivalu su uz već spomenute, nazočili i umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak te predstojnik Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije mo. Višeslav Jaklin. „Na kraju još jednog Festivala Dobrog pastira Bogu hvala na svakom izvođaču, pjesmi i molitvi. Vjerujem da su svi izvođači, ali i svi koji su ispunili crkvu Dobrog Pastira u Varaždinu, dotaknuti Dobrim Pastirom“, zaključio je organizator festivala i predstojnik Ureda za duhovna zvanja i ministrante Varaždinske biskupije vlč. Ivica Cujzek, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.