Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena fotomonografija "Crkve Karlovačke županije"

Karlovac (IKA)

U Zorin domu u Karlovcu u četvrtak 22. travnja svečano je predstavljena fotomonografija „Crkve Karlovačke županije“ autora fotografa Ivice Lajtnera. Riječ je o trećoj po redu fotomonografiji kojoj je nakladnik Karlovačka županija, a prethodne dvije posvećene su mostovima te dvorcima i kurijama s prostora ove županije.


Predstavljeno 69 crkava s prostora Karlovačke županije

Riječ je o vrijednom izdanju koje na 264 stranice i s 855 fotografija, uz tekstualne priloge, predstavlja 69 crkava s prostora županije, 62 katoličke, 3 grkokatoličke i 4 pravoslavne. Riječ je o crkvama s prostora triju (nad)biskupija i jedne eparhije.

Iz Zagrebačke nadbiskupije fotomonografija predstavlja 10 crkava Karlovačkog dekanata, 10 Dugoreško-mrežničkog te 9 Ozaljsko-lipničkog dekanata. Iz Gospićko-senjske biskupije 16 je crkava iz Ogulinskog dekanata te 7 iz Slunjskog dekanata. Sisačka biskupija je zastupljena s dvije crkve Pokupsko-vukomeričkog dekanata te s jednom iz Glinskog dekanata. Fotomonografija predstavlja i 3 grkokatoličke crkve te 4 pravoslavne crkve Gornjokarlovačke eparhije.

Za svaku crkvu osim detaljnih fotografija u krupnom planu, kao i važnih dijelova sakralnih interijera, navedeni su povijesni podaci o vremenu gradnje i značajkama.

Pismo potpore projektu dao je i pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Ivan Šaško

Predstavljanju su nazočili karlovački dekan preč. Dražen Karačić i dekan ozaljsko-lipnički preč. Josip Jakovčić, kao i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, dok su o knjizi govorili sam autor Ivica Lajtner, urednik fotomonografije Bernardo Pahor te zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar.
Urednik fotomonografije Ivica Lajtner je podsjetio da je svoj fotografski rad započeo s marijanskim svetištima, nastavio s ranjenim crkvama, a pratio je i kao fotograf papu Ivana Pavla II. za njegova dva apostolska posjeta Hrvatskoj. Snimanju svake crkve posvetio je oko 3 sata, a posao je započeo 2017. godine. Crkve smatra velikim kulturnim dobrom Karlovačke županije.

Zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar je ovu fotomonografiju istaknula kao jednim u nizu izdanja županije koji prezentiraju bogatu kulturnu i sakralnu baštinu hrvatskog naroda koji je zahvaljujući vjeri sačuvao svoj nacionalni identitet.

Pismo potpore za izradu ovog projekta dao je pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Ivan Šaško.