Budi dio naše mreže
Izbornik

Prisega vjernosti i ispovijest vjere bogoslova Zagrebačke nadbiskupije

Zagreb (IKA)

Uoči đakonskog ređenja i na spomendan sv. Andrije Dung-Laca i drugova mučenika, u petak 24. studenoga, osam bogoslova i kandidata Zagrebačke nadbiskupije za đakonat, tijekom Večernje molitve liturgije časova ispovjedili su vjeru i prisegnuli na vjernost Crkvi i Zagrebačkoj nadbiskupiji, objavljeno je na mrežnoj stranici Zagrebačke nadbiskupije. 

Večernju molitvu u zajedništvu s bogoslovima predvodio je rektor Bogoslovije preč. Željko Faltak, delegat zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše. Čuvši riječi iz kratkog čitanja o spomenu mučenika, rektor je u nagovoru istaknuo radost što će osmorica kandidata u subotu 25. studenoga primiti sveti red đakonata te tako krenuti u poslanje Crkve na koje su se pripremali kroz formaciju. Također, dodavši da Petar u poslanici ističe govor o pogrđivanju radi Krista, rektor je pozvao da se ne boje izazova i da budu vjerni Kristovi nasljedovatelji i navjestitelji.

Nakon nagovora uslijedio je čin ispovijesti vjere i prisege vjernosti. Ispovijest vjere je osoban čin i ne može ga nitko izreći osim onoga koji priseže, a sastoji se od dva dijela, samog ispovijedanja vjere prema Nicejsko-carigradskom simbolu i dijela u kojem se obvezuju na čuvanje vjere koju donosi rimski prvosvećenik ili zbor biskupa.

Na kraju večernje molitve, rektor je pozvao sve na ustrajnu molitvu za nove ređenike. Sveti red đakonata za Zagrebačku nadbiskupiju primit će osam kandidata: Krešimir Bušić iz Župe Hrvatskih mučenika iz HKM Mississauge, Kanada; Krešimir Cervelin iz Župe sv. Ivana XXIII., pape, Zagreb-Dubrava; Vedran Jakić iz Župe Presvetog Trojstva, Moravče; Filip Pranjić iz Župe Dobrog Pastira, Zagreb – Brestje; Ivan Pugar iz Župe sv. Josipa, Zagreb-Trešnjevka; Mario Šarić iz HKM Basel, Švicarska; Marko Šimundić iz Župe Svetog Duha, Lovreć; Antonio Štengl iz Župe sv. Anastazije, Samobor, objavljeno je na mrežnoj stranici Zagrebačke nadbiskupije.