Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevki

Zagreb (IKA)

Svetkovina sv. Josipa u Župi sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevki proslavljena je na Četvrtu korizmenu nedjelju 19. ožujka, izvijestili su iz župe.

Tijekom dana je slavljeno osam misa po obrascu četvrte korizmene nedjelje „Raduj se“. Središnje slavlje predvodio je rektor Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević. Spajajući misna čitanja s likom svetoga Josipa, pozvao je nazočne vjernike na nasljedovanje svetoga Josipa, moleći njegov zagovor da Isus i danas otvori oči vjernika kako bi prepoznali Krista u svom životu i radosno živjeli svoju vjeru.

Za slavlje svetkovine vjernici Župe na Trešnjevci pripremali su se devetnicom koju su predvodili svećenici koji su proteklih deset godina služili u župi kao župni vikari ili đakoni, a župljani su predvodili pobožnost po skupinama koje djeluju u župi. Tijekom devetnice obilježen je i Dan očeva igrokazom kojeg su izvela djeca Liturgijske skupine bl. Marije Petković u nedjelju 12. ožujka.

Uz domaće župljane u devetnici su sudjelovali i brojni hodočasnici od kojih valja istaknuti vjernike podrijetlom iz Janjeva, hodočasnike i krizmanike iz Kraljeva Vrha, te dječji zbor Tavelići iz Župe sv. Nikole Tavelića iz Kustošije. U srijedu 15. ožujka održana je duhovna obnova za mlade na temu Put korizme – put križa, koju je predvodio preč. Jakov Rađa, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Liturgijski spomen svetkovine proslavljen je u ponedjeljak 20. ožujka svečanom euharistijom koju je predvodio trešnjevački dekan i župnik Župe sv. Marka Križevčanina vlč. Damir Bačun. U slavlju su sudjelovali i svećenici Trešnjevačkog dekanata. U propovijedi je govorio o svecima kao ljudima koje valja nasljedovati – a ne ih iz daleka promatrati kao nedostižni cilj, jer su i oni bili poput nas – ljudi potrebni Božjeg milosrđa i obraćenja.

Župljani svetoga Josipa redovito časte svoga Zaštitnika svake srijede pobožnošću njemu u čast, koju predvode članovi Muške molitvene zajednice svetoga Josipa, velikom devetnicom od devet srijeda koje prethode svetkovini, te godišnjim hodočašćem pješaka od Krašića do Karlovca, izvijestili su iz Župe.