Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina Dobroga Pastira u Brestju

Sesvete (IKA)

Na Nedjelju Dobroga pastira 21. travnja svečano je proslavljena župna svetkovina u crkvi Dobroga Pastira u Brestju, izvijestili su iz Župe.

Euharistijsko slavlje predvodio je župnik susjedne Župe Svih Svetih u Sesvetama vlč. Mario Migles u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Zlatkom Pavetićem te više svećenika. Misnom slavlju, koje je animirao dječji zbor, zbor mladih i župni mješoviti zbor, prethodila je svečana procesija ulicama Brestja s kipom Dobroga Pastira od križa krajputaša do župne crkve.

U propovijedi je vlč. Migles podsjetio okupljene vjernike na mnoge nazive koji se koriste za Isusa, a kojima se izriče koliko je veličanstven, kao što su Jaganjac Božji, Kruh života, Pobjednik, Svjetlo svijeta, Zaručnik, te da se na Nedjelju Dobroga pastira koriste nazivi Isus Krist Pastir i vrata. „Neka ne bude ispod časti biti kao ovce kad razmišljamo o našem odnosu prema Isusu Kristu. Naglasak nije na ovcama, nego na Pastiru koji je uvijek uz nas, brine se, ljubi, tješi, daje snagu, oprašta, pomaže, daje život za sve“, istaknuo je.

Nejasniji termin za Isusa Krista su vrata koja daju sigurnost, rekao je te dodao da je Isus Krist ta vrata na kojima piše sama ljubav, a ta se vrata ljubavi u svako doba može otvoriti. „Takvog Isusa Dobroga Pastira slavimo, koji se daje, ponizan je, spreman se žrtvovati, blag, skroman, velikodušan… Krenimo i mi biti poput Isusa skromni i velikodušni prema svakom čovjeku. Isus je velikodušan prema nama i onda kad smo grešni i najslabiji, u blatu. Dobri Pastir želi nas izvući iz blata i pokazati put prema sebi da prođeš kroz vrata ljubavi“, rekao je. Naglasio je velikodušnost i poniznost te naveo da „nitko nije velik ako nije spreman služiti drugima“ i upitao: „Služimo li mi, ili smo veliki na neki drugi način?“ 

 „Svi smo mi pastiri“, ustvrdio je propovjednik u nastavku te pozvao na molitvu, ne samo za Pastire Crkve – papu, biskupe, svećenike, nego i za sve vjernike koji su također pastiri. Pritom je potaknuo roditelje da se zapitaju kakvi su pastiri u odgoju vlastite djece, učitelje, koji nisu samo prenositelji znanja. Upitao je i političare kakvi su pastiri, znaju li staviti narod ispred sebe ili pokazuju sebe i svoje sposobnosti koje im je Bog dao. Mogu li u svakom trenutku staviti malog čovjeka ispred sebe, a ne skupljati bodove samo za sebe, upitao se propovjednik. 

„Skupljaj tako da budeš ponizan spram naroda“, poručio je. Poslodavci, koliko ste spremni dati veću plaću radniku jer je zavrijedio i zaslužio, upitao je. Na završetku je o Svjetskom danu molitve za zvanja osobito pozvao na molitvu za svećenička i redovnička zvanja jer je pastira svećenika sve manje i manje. Svećenici trebaju vjernike, kao i vjernici svećenike, istaknuo je. „Hajdemo biti jedno, jedni druge ljubiti, praštati, moliti i žrtvovati se jedni za druge“, zaključio je, među ostalim, predvoditelj misnoga slavlja.

Na kraju euharistije župnik Pavetić uputio je riječi zahvalnosti Bogu i svima koji su na bilo koji način pridonijeli proslavi te izmolio molitvu za duhovna zvanja. Nakon misnoga slavlja zajedničko je druženje uz objed nastavljeno u prostoru pored crkve. Za proslavu župne svetkovine vjernici Brestja duhovno su se pripravljali trodnevnicom koju su u četvrtak, petak i subotu predvodili franjevci trećoredci glagoljaši: fra Matej Jovanovac, fra Tomislav Vrsaljko te fra Zvonimir Brusač, izvijestili su iz Župe.