Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovnik: Nedjelja Dobrog pastira u katedrali Gospe Velike

Dubrovnik (IKA)

Na Nedjelju Dobrog pastira 21. travnja u katedrali Gospe Velike biskup dubrovački Roko Glasnović predvodio je euharistijsko slavlje i klanjanje pred Presvetim za duhovna zvanja, izvijestila je Dubrovačka biskupija.

Suslavili su predsjednik Vijeća za pastoral zvanja Dubrovačke biskupije i katedralni župnik don Marin Lučić, generalni vikar mons. Ivica Pervan, fra Nediljko Jerkan, a asistirao je đakon don Petar Markić. Posebno se molilo za dubrovačkog biskupa Josipa Mariju Carevića za kojeg je služena ova misa, a poslije koje je predstavljena knjiga o njegovom životu.

„Svi mi slijedimo neki autoritet, pitanje je samo koga: pastira ili najamnika. Uvijek činimo izbor. Samo je pitanje koliko su ti izbori dobri, koliko dobro razlučujemo i prepoznajemo istinu te izbore činimo u istini, pravdi i ljubavi“, rekao je na početku propovijedi dubrovački biskup.

Biskup Glasnović je zatim vjernike upoznao sa životnim putem Josipa Marije Carevića (1883. – 1945.) koji je na čelo Dubrovačke biskupije došao nakon biskupa istog imena, biskupa Josipa Marčelića. Bio je na čelu Dubrovačke biskupije od 1929. do 1940. godine. Opisao je njegovo odrastanje u Metkoviću, školovanje u Splitu, studiranje i svećeničko ređenje u Rimu, desetljeće svećeničke službe u Splitskoj nadbiskupiji te desetljeće u službi dubrovačkog biskupa. Naglasio je neke njegove pothvate poput obnove Biskupijskog sjemeništa kao i podizanja križa na Srđu u povodu 1900. jubileja Kristove muke i smrti za spas čovječanstva.

Istaknuo je da je napisao više knjiga i drugih djela. Prijevremeno je umirovljen 1940., preselio se u Zagreb gdje se stavio na raspolaganje nadbiskupu Alojziju Stepincu te je pomagao povremeno predvodeći misna slavlja na župama. Uhićen je 1945. od strane partizana na tromeđi župa Veliko Trgovišće, Luka i Klanjec. Bio je mučen, ubijen i pokopan i do danas mu se na zna grob. Bilo je pokušaja pronalaska groba, ali do danas bezuspješno. Biskup je također spomenuo 664 žrtve koje spominje Hrvatski martirologij 20. stoljeća. Velika je žrtva podnesena, ali nema uskrsnuća bez Velikog petka, zaključio je biskup.

Nadalje je govorio o načinu na koji pastiri trebaju brinuti o vjernicima, navodeći riječi sv. Petra iz njegove poslanice gdje on opominje starješine s obzirom na upravljanje kršćanskom zajednicom, te naglasio kako nije lako biti pastir i blagovjesnik Krista danas kad s Isusom i njegovom porukom mnogi ozbiljno ne računaju.

Dubrovački biskup također je istaknuo neke naglaske poruke pape Franje biskupima, svećenicima, posvećenim osobama i vjernicima za 61. svjetski dan molitve za zvanja „Pozvani sijati nadu i graditi mir“. Nakon mise nastavljeno je euharistijsko klanjanje za vrijeme kojeg se molilo za nova svećenička i redovnička zvanja, za potporu postojećim zvanjima, kao i za obitelji u kojima se rađaju duhovna zvanja na službu Bogu i kršćanskoj zajednici, izvijestila je Dubrovačka biskupija.