Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljeno 50 godina Župe Tijela Kristova u zagrebačkom Sopotu

Zagreb (IKA)

50 godina od osnutka Župe Tijela Kristova u zagrebačkom Sopotu proslavljeno je u nedjelju 26. studenoga na svetkovinu Krista Kralja misnim slavljem koje je predvodio zagrebački nadbiskup u miru kardinal Josip Bozanić, objavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Kardinal Bozanić misu je predslavio uz suslavlje župnika u Sopotu vlč. Ivice Reparinca, nekadašnjeg dugogodišnjeg župnika u Sopotu preč. Josipa Dumbovića, župnog vikara u Sopotu, vlč. Petra Beline, kardinalovog tajnika vlč. Marka Vukovića te dekana Novozagrebačkog dekanata preč. Vjekoslava Jakopovića. Suslavili su i bivši župni vikari župe u Sopotu vlč. Duje Kurtović, vlč. Zvonimir Rogina i vlč. Davor Štuljan. Evanđelje je navijestio trajni đakon Stanko Mikulić.

Na početku misnog slavlja prisutne je pozdravio župnik vlč. Ivica Reparinac. „Jedna župna zajednica slavi svoje godišnjice da se prisjeti svojih početaka i određenih događaja ili projekata kroz određeni broj godina. Proslava 50. godišnjice Župe Tijela Kristova u zagrebačkom Sopotu vraća nas u njezinu utemeljiteljsku prošlost kada se prisjećamo vjernih i dobrih župljana i požrtvovnih svećenika koji su u njoj djelovali. Što se više prisjećamo povijesti naše župe, bolje razumijemo vlastitu sadašnjost jer jedino hrabrim i odvažnim koracima učinjenima u skladu s Božjom riječi i crkvenim učiteljstvom možemo koračati i u sigurnu budućnost“, rekao je.

Uime Župe Tijela Kristova, kardinala Bozanića pozdravio je i župljanin Ivan Brkanić, dajući i povijesni pregled 50 godina župe u Sopotu. „Evo nekih detalja iz povijesti naše župe. Teško je u malo riječi sakupiti sva događanja u ovih 50 godina. Skoro 42 godine ovu župu vodio je vlč. Josip Dumbović. Još dok su novozagrebačke livade bile razrovane i pune građevinskih strojeva, on je već bio tu. Poput župnika Arškog, kao pravi pastir, skupljao je svoje stado koje se okupljalo u stanu od 50-ak kvadrata. Ova župa je posebno ponosna i zahvalna dragome Bogu za dvojicu svećenika: vlč. Tonija i Renata koji su izrasli iz ove naše sredine“, istaknuo je Brkanić.

Obratio se i kardinalu Bozaniću. „I vi, uzoriti oče nadbiskupe u miru, ugrađeni ste u povijest ove župe. Blagoslovili ste kamen temeljac i početak gradnje crkve, i posvetili ovu crkvu, bili uz nas i služili mise i u doba korone. Hvala Vam na Vašim riječima ohrabrenja, postojanosti i nade“, dodao je.

U propovijedi je kardinal Bozanić zahvalio na 50 godina redovitog slavlja euharistije u toj zagrebačkoj župi. „Župa Tijela Kristova u Sopotu danas zahvaljuje za pedeset godina redovitog slavlja Tijela Kristova, slavlja euharistije, slavlja mise. Zahvaljujemo Svemogućem što Tijelo Kristovo preoblikuje nas na ovom prostoru da i mi iz dana u dan postajemo živi udovi Tijela Kristova – Crkve. U tom crkvenom zajedništvu povezani smo danas sa svim dragim pokojnicima ove župe. Sve njih zajedno s pokojnim župnikom vlč. Ivanom Kobešćakom preporučujemo Božjem milosrđu“, rekao je.

„Dragi župljani, danas smijemo zajedno reći hvala Gospodinu za proteklih pedeset godina života i djelovanja Župe Tijela Kristova, jer ova župna crkva naš je zajednički dom među domovima ljudi u ovom dijelu Zagreba, jer ova je Župa velika obitelj naših obitelji, jer ova je ljudska i božanska ustanova šator što ga je Bog razapeo među svojim narodom u Sopotu, jer ovo je mjesto na kojem svatko od nas može doseći Očevo milosrđe, Kristovo spasenje i otkupljenje, te ljubav Duha Svetoga“, istaknuo je, između ostaloga, kardinal Bozanić.

Govoreći o evanđelju na svetkovinu Isusa Krista Kralja svega stvorenoga, kardinal je istaknuo da je Crkva pozvana biti klica Kristove ljubavi kako bi pripremila dolazak Kristova kraljevstva. „Zato danas na svetkovinu Isusa Krista Kralja svega svijeta i na dan slavlja zlatnog jubileja Župe Tijela Kristova u Sopotu mogli bismo ovako ponavljati litanije Kristova kraljevstva: Kada muškarac ili žena prihvaća milost… Krist kraljuje! Kada muškarac ili žena nastoji u svetosti… Krist kraljuje! Kada muškarac ili žena brani istinu… Krist kraljuje! Kada se muškarac ili žena zalaže za život… Krist kraljuje! Kada se muškarac ili žena zauzima za pravednost… Krist kraljuje! Kada muškarac ili žena živi u ljubavi… Krist kraljuje! Kada je muškarac ili žena graditelj mira… Krist kraljuje! Kada je muškarac ili žena na strani siromašnih i odbačenih… Krist kraljuje“, istaknuo je kardinal.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirao mješoviti župni zbor iz Sopota. Na završetku župnog slavlja, vlč. Reparinac zahvalio je kardinalu Bozaniću na dolasku i pritom mu uime Župe darovao medaljon načinjen za tu obljetnicu župe po idejnom rješenju akademskog umjetnika Jeronima Tišljara, a kardinal Bozanić je župniku Reparincu i cijeloj Župi darovao medalju sv. Josipa načinjenu povodom 25. godina svoje službe zagrebačkog nadbiskupa.

Župa Tijela Kristova u novozagrebačkom Sopotu osnovana je 1973. dekretom tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića. U sklopu trodnevne priprave za ovo slavlje blagoslovljene su nove postaje križnoga puta te je održan koncert duhovne glazbe, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.