Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi puta dodijeljen Josipov cvijet - nagrada Nacionalnog svetišta svetog Josipa

Karlovac (IKA)

U Karlovcu je 16. listopada održana svečanost dodjele nagrade „Josipov cvijet“ u organizaciji Nacionalnog svetišta Svetog Josipa.

„Uređujući dvorište našega svetišta, osim što želimo da nama bude lijepo i ugodno želimo i da sve većoj rijeci hodočasnika bude još ljepše. Lijepo je svakodnevno promatrati hodočasnike koji se fotografiju pored kipa svetog Josipa, ali i pored različitih cvjetnih aranžmana u crkvi i dvorištu Svetišta“, uvodnim govorom mons. Sente započeo je priču o nastanku nagrade „Josipov cvijet“.

„Josipov cvijet“ plod je inicijative, poticaja s. Brigite te rada članova žirija i predsjednika mjesnih odbora i gradskih četvrti.

„Poznato je da se u hrvatskoj, vjerskoj ikonografiji dva sveca prikazuju s ljiljanom: sveti Josip i sveti Antun. Jedan i drugi simbol su nevinosti što obično označavamo bijelom bojom i ljepotom ljiljanovog cvijeta. Različite turističke institucije organizirale su manifestacije kao što su zeleni cvijet u kontinentalnoj Hrvatskoj, plavi cvijet u primorskoj Hrvatskoj. Logično je da smo slijedili prepoznatljivost nagrada u turizmu te smo odlučili našu nagradu nazvati Josipov cvijet obzirom je sveti Josip zaštitnik grada Karlovca, Karlovačke županije i naše domovine u čijem središtu se nalazimo“, pojasnio je mons. Sente.

Na prvi natječaj od 1. srpnja do 31. kolovoza 2019. prijavitelji su plod svoje kreativnosti, rada i ljubavi mogli prijaviti u četiri kategorije: najljepše uređeno dvorište, najljepše uređen balkon, najljepše uređen okoliš poslovnog prostora i najljepši cvjetni detalj. Zaprimljene su 21 prijave o kojima su članovi žirija raspravljali te odabrali najljepše.

U kategoriji najljepše uređeno dvorište nagradu je dobila Dunja Kiseljak; za najljepše uređeni balkon nagradu je dobila Kristina Perak; za najljepše uređeni okoliš poslovnog prostora nagradu je dobio Frizerski salon Tina a za najljepši cvjetni detalj nagradu je dobila Suzana Jarnević.

Posebnu nagrada prvoga „Josipova cvijeta” predsjednici GČ Dubovac Alma Dubravčić i MO Borlin Renato Cervac, Mala Jelsa Jadranko Grčić, Zagrad, Kalvarija, Vučjak Jasna Požar dodijelili su sestrama kćeri Božje ljubavi, te Nacionalnom svetištu svetog Josipa za najljepše uređeni okoliš. Nagrađeni su primili plaketu i keramičku figuru Josipova cvijeta kreatorice Lidije Maček Stanić.

Josipov cvijet dodijeljen je prvi puta te je postao novi proizvod koji može unaprijediti turističku ponudu grada Karlovca. Svečanosti je prisustvovala direktorica TZ-e grada Karlovca Burić koja je čestitala nagrađenima i svim sudionicima te podržala inovativnost Nacionalnog svetišta Svetog Josipa: „Turističkoj zajednici trebaju sve vrijedne ruke i sve vrijedne glave. Svi smo turistička zajednica i zajedno možemo puno toga napraviti. Zajedno činimo naš grad ljepšim. Svaka nagrada i priznanje je motivirajući i potiče sve nas da u svakodnevnom životu radimo i djelujemo još bolje i još više“.

Manifestaciju „Josipov cvijet” obogatili su članovi Prvoga pjevačkog zbora hrvatskih branitelja „Petar Svačić”.