Budi dio naše mreže
Izbornik

U Sisku održan susret branitelja

Sisak (IKA)

Susret branitelja s područja Sisačke biskupije održan je u ponedjeljak 6. veljače u sisačkom Velikom Kaptolu, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

Na susret su bili pozvani branitelji i članovi njihovih obitelji kao i obitelji poginulih i preminulih branitelja, a odazvalo se tridesetak branitelja, udovica poginulih branitelja i njihovih članova obitelji iz Siska, Petrinje i okolice. Susret je započeo je molitvom koju je predvodio bogoslov Frano Bijelić.

Predavanje o temi „S koljena na koljeno“ održala je Maja Jakšić. Na njezin poticaj prisutni su govorili o stvarima koje ih bole, o kojima razmišljaju, koje skrivaju i od sebe samih, ali koje moraju izaći van jer, prema njezinim iskustvima, svaka rana koju nose mora biti zaliječena, a svatko treba pronaći način na koji će to učiniti. To može podrazumijevati i prihvaćanje pomoći nekog drugog jer u drugom slučaju ne može se napredovati ni emocionalno, ni duhovno, ni fizički zbog čega čovjek ostaje u zatvorenom krugu i ne može ostvariti svoju ulogu stvaratelja.

Susret je obilježio razgovor na kojem su sudionici govorili o svojim iskustvima iz Domovinskog rata, sveprisutnom nepovjerenju prema političarima, prema osobama koje vode državu i tako utječu na njihov život, brizi za slobodno kretanje u ozračju podizanja optužnica u drugim državama protiv hrvatskih branitelja, brige za njihovo zdravlje i dobrobit obitelji jer se, među ostalim, njihova djeca moraju radi traženja posla iseljavati u druge zemlje, što ih boli, jer su se borili za slobodu Hrvatske u kojoj su željeli živjeti sa svojim obiteljima. Udovice poginulih branitelja iznijele su probleme s kojima su se suočavale nakon pogibije svojih muževa, stigmu koju su doživljavale od društva, kao i čestu negativnu percepciju okoline u kojoj su morale odgajati svoju djecu i nastaviti život.

Mnogi su branitelji zatvoreni u sebe, ranjeni svime što su doživjeli za vrijeme Domovinskog rata i poslije njega, a ono što često čuju u današnje vrijeme je da treba zaboraviti prošlost i okrenuti se budućnosti, što je njima teško, jer smatraju da mnoge stvari iz te nedavne prošlosti nisu razriješene. Predavačica Jakšić pitala je prisutne što predlažu, što žele da se popravi, koje ciljeve imaju i smatraju li mogu li ih ispuniti, vide li nešto što bi konkretno mogli napraviti da se napravi bar mali iskorak prema boljem, prema onome što žele.

Potreba jedinstva među braniteljima je jedna od najvećih stvari koje žele ostvariti i koju smatraju da bi se morala dogoditi, a što podrazumijeva ujedinjavanje braniteljskih udruga, potrebu međusobnog razgovora i zajednički nastup u tražnju poštovanja i vraćanju dostojanstva ciljeva za koje su se izborili u Domovinskom ratu  te vrednovanju žrtve koju su podnijeli za slobodu.

Iako izgleda kao da se sve okrenulo prema braniteljima tražeći od njih da zaborave ponos koji su osjećali dok su branili Hrvatsku i dok su je stvarali, to im nitko ne može oduzeti, jednoglasni su u tome. Željeli bismo barem da dani kada obilježavamo oslobođenje okupiranih područja, pogibiju svojih suboraca, osnivanje naših postrojbi, kad obilježavamo dane branitelja, čak su nam i ti neki važni datumi uskraćeni, spojeni s drugim obilježavanjima, kao da nisu važni. Željeli bismo barem da ti trenuci budu oslobođeni političkih previranja, ogorčenosti i sukoba, bar da ti trenuci budu trenuci ponosa i slave, odavanja pijeteta i priznanja, vrednovanja žrtve za slobodu, za domovinu, za nas, istaknuli su.

Kroz razgovor o svemu doživljenom, bolji školski programi o povijesti Hrvatske i Domovinskog rata, kroz zabilježene priče branitelja i dostojnu prezentaciju života poginulih, ispričati kako se branila Hrvatska na našem području, neki su od zaključaka što bi se trebalo napraviti kroz male korake zajednice u kojoj žive branitelji. Iako smo sada ljuti, iako nas muči nepravda, nerazumijevanje, marginalizacija u društvu, iako patimo, bolujemo, ponosni smo što smo sudjelovali u obrani naše domovine, što smo dali sebe za slobodu, a sigurno bi ako treba ponovno tako djelovali, iako možda sada govorimo suprotno.

Zahvalni na prilici da ipak na neki način mogu govoriti o onom što ih tišti, o svakodnevnim problemima, o onome što ih muči dugi niz godina, među osobama koje prolaze slično i razumiju te probleme, sudionici su izrazili želju za još takvih susreta, a predavačica Jakšić je ponudila i suradnju kroz susrete i razgovore koje održava s osobama na području Sisačke biskupije kroz projekt savjetovališta nakon potresa na ovom području, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.